Presidentti Sauli Niinistö tiistaina suurlähettiläspäivillä Helsingissä yhdessä eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan sekä ulkoministeri Timo Soinin kanssa.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on huolissaan suomalaisen yhteiskunnan yltyvästä jakautumisesta.

Niinistö viittasi suurlähettiläspäivillä pitämässään puheessa ajatuspaja e2:n raporttiin Suomen yhteiskunnallisesta ilmapiiristä. ”Kenen mitta on täysi?” -raportin mukaan Suomessa on käynnissä voimakas yhteiskunnallinen kahtiajako ja tyytymättömyyden kehitys, jolla on vahva yhteys koulutukseen sekä tulotasoon.

– Raportti on ravistelevaa luettavaa. Sen mukaan merkittävä osa kansalaisista on tyytymättömiä, kantaa huolta yhteiskunnan eriarvoistumisesta ja tuntee turvattomuutta. Moni kokee, ettei edes oma ahkeruus enää takaa toimeentuloa ja että demokratiamme ei toimi, Niinistö tiivistää puheessaan.

– Suomi on jakautumassa yhtäältä elämäänsä ja maahansa tyytyväisiin menestyjiin ja toisaalta tyytymättömiin, pettyneisiin ihmisiin, hän jatkaa.

Niinistö kertoi lisäksi, että uunituoreen ”Suomi nuorten kasvuympäristönä” -tutkimuksen mukaan kolmanneksella suomalaisista nuorista on hankaluuksia siirtyä koulutukseen ja koulutuksesta työelämään. Vaikka valtaosa nuorista voi hyvin, on tämä Niinistön mukaan ”huolestuttava trendi, joka erottaa meidät negatiivisesti muista pohjoismaista, joissa nuoret löytävät paremmin tiensä elämän syrjään kiinni”.

– Tuoreimman nuorisobarometrin mukaan vuonna 2015 ilmoitti 56 prosenttia nuorista tuntevansa kuuluvansa suomalaiseen yhteiskuntaan. Vuonna 2012 vastaava luku oli 76 prosenttia. Trendi on huono ja kasvualustaa tuleville ongelmille, Niinistö sanoo.

Presidentti huomauttaa, että voimakasta kahtiajakoa on nähtävissä myös Ison-Britannian Brexit-äänestystuloksessa ja Yhdysvalloissa Donald Trumpin suosiossa.

– Kun osattomaksi yhteiskunnasta itsensä kokevat ihmiset aktivoituvat, seurauksia on vaikea ennakoida, Niinistö sanoo.

– Itse ilmiötä ei kuitenkaan pidä tuomita tai demonisoida. Tyytymättömyys kuuluu demokratiaan. Olennaista on minne, miten ja minkälaisten toimijoiden johdossa se kanavoituu. Jos se aktivoi kansalaisia rakentavaan yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen, tästä on vain hyötyä.

Presidentti Niinistö toteaa, että suomalainen yhteiskunta on jännitteistään huolimatta edelleen vakaa ja toimiva. Kansainvälisessä vertailussa Suomi on poikkeuksellisen turvallinen, rauhallinen ja kehittynyt maa.

– Moni asia on hyvin. Omahyväisyyteen ei kuitenkaan ole syytä. Suomen sisäisen tilanteen kehitys vaikuttaa ratkaisevalla tavalla myös omaan turvallisuusasemaamme, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa kansan jakautuminen on tärkeä asia, koska kansallinen eheys on yksi yhteiskunnan turvallisuuteen keskeisesti vaikuttavista ”pilareista”.

E2-ajatuspajan tutkija Ville Pitkänen on kertonut raportin tuloksista myös Puheenvuoron blogissaan.