Merivartioasemalla päällikkötehtävissä toiminut mies tuomittiin jokin aika sitten Turun käräjäoikeudessa 30 päiväsakon sakkorangaistukseen.

Mies oli määrännyt alaisensa tekemään vääriä kirjauksia, jotka tuottivat hänelle 16 euron osapäivärahan.

Tapaus on kuin korruption oppikirjasta. Korruptio on vallan väärinkäyttöä yksityiseksi eduksi, selittävät rikoskomisario Jenni Juslén ja erikoistutkija Vesa Muttilainen tutkimuksessaan Korruption ydinalueet 2000-luvun Suomessa.

Poliisiammattikorkeakoulun julkaisema tutkimus on yksi osoitus poliisin lisääntyneestä kiinnostuksesta korruptiota kohtaan. Myös keskusrikospoliisi on julkistanut äskettäin kaksi laajaa katsausta korruptiotilannekuvasta.

Juslén ja Muttilainen ehdottavat, että korruptiorikollisuutta ryhdyttäisiin seuraamaan järjestelmällisesti samaan tapaan kuin esimerkiksi rasismiin liittyvää rikollisuutta.

–Aiheesta keskustellaan paljon ja tiedetään vähän, Muttilainen perustelee.

–Tämä on aika laaja ja hankalasti hahmotettava alue. Poliisin tietoon tuleva osuus on kaiketi vain jäävuoren huippu, hän sanoo.

Korruptio on noussut poliisin mielenkiinnon kohteeksi monista syistä. Yksi niistä on se, että aiemmin mallimaana pidetyn Suomen sijoitus kansainvälisissä vertailuissa on heikentynyt. Transparency International -järjestön mukaan olemme muutamassa vuodessa pudonneet kärkisijalta kuudenneksi.

Myös maailmanlaajuinen talouskriisi on tuonut korruption puheenaiheeksi. Julkisen sektorin rahahanat on väännetty auki elvytyksen nimissä ja rahoituspäätöksiä tehdään hätäisesti. Tilanne on otollinen korruptiolle.

Ulkoistaminen ja yksityistäminen tarjoavat myös kasvualustoja korruptiolle. Tarjouskilpailu on mahdollista voittaa lahjomalla tai muilla epärehellisillä keinoilla.

Lahjusrikosilmoituksia on poliisille tehty 2000-luvulla kymmenkunta vuosittain. Virka-aseman väärinkäyttötapauksia tulee tutkittavaksi puolen sataa. Luottamusaseman väärinkäyttöä tutkitaan noin 30 kertaa vuodessa ja yrityssalaisuuksiin liittyviä rikoksia saman verran.

Poliisille ilmoitetaan kuitenkin vain pieni osa epäilyistä. Onkin mahdollista, että maassamme on syntynyt liian sinisilmäinen kuva korruptiosta, tutkijat arvioivat.