Suomi on päättänyt allekirjoittaa niin sanotun isäntämaatukea koskevan pöytäkirjan Suomen ja Naton välillä. Käytännössä kyse on samasta asiasta kuin Ruotsissa: sopimuksella hyväksytään Naton nopean toiminnan joukkojen operoiminen Suomen maaperällä.

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta päättivät asiasta tänään.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan isäntämaatuki on yleinen kansainvälinen käsite, jota sovelletaan tilanteissa, joissa maa ottaa vastaan ulkopuolista apua tai voimavaroja maaperälleen.

-Suomi päättää siten kaikissa oloissa itse, ryhtyykö se toimintaan, jossa isäntämaatuesta tarvitsee sopia. Suomi ei sitoudu yhteisymmärryspöytäkirjalla vastaanottamaan Suomeen vieraita joukkoja tai sallimaan sellaisten kauttakulkua, tiedotteess sanotaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.)kommentoi asiaa tuoreeltaan Facebookissa.

-Kyse ei ole siis uudesta asiasta, vaan asiasta jonka pitkästä valmistelusta on informoitu eduskuntaa pitkin matkaa. Kyse ei myöskään ole mistään uudesta askeleesta Nato-jäsenyyttä kohden.

Tuomioja korostaa, ettei hänen oma näkemyksensä eikä myöskään hallituksen linja suhteessa Nato-jäsenyyteen ei ole muuttnut.

-En näe että Suomen turvallisuutta tai pohjoisen Euroopan vakautta millään tavoin edistettäisiin tuomalla sotilasliitto Natoa taas uudelle rajalle Venäjän kanssa.