Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) tuomitsee Amazonin sademetsien tuhoamisen ja esittää, että EU ja Suomi selvittävät pikaisesti mahdollisuuden kieltää brasilialaisen naudanlihan tuonnin.

Brasilialaistuotteiden tuontikielto on noussut esiin keskustelussa Amazonian alueen massiivisista metsäpaloista, joiden sytyttäjiksi epäillään Brasilian karjatilallisia ja maatalouden harjoittajia.

LUE MYÖS: Keskuskauppakamari väläyttää kovia toimia: ”Kielletään brasilialaisen lihan tuonti kokonaan”

Ministeri Lintilä johtaa yhdessä Chilen valtiovarainministerin kanssa maailmanlaajuista valtiovarainministerien ilmastokoalitiota. Yhteistyön tavoitteena on tuoda ilmastonmuutoksen torjuntaan mukaan valtiovarainministeriöiden panos ja talouspolitiikan välineet, tiedotteessa kerrotaan.

”Työskentelemme koalitiossa sen eteen, että ilmastonmuutokseen puututaan tehokkaimmin mahdollisin keinoin. Valtiovarainministereiden vastuualueilla on paljon ohjauskeinoja, kuten hiilen hinnoittelu, julkisen talouden suunnittelu ja julkisten investointien ja hankintojen hallinta, joilla ilmastonmuutosta voidaan hillitä. Nämä toimet uhkaavat käydä hyödyttömiksi, jos toisaalla hiilinieluja systemaattisesti tuhotaan, eikä meillä ole keinoja reagoida ilmastonmuutosta kiihdyttäviin tuhoihin”, Lintilä sanoo tiedotteessa.

”Nyt tarvitaan EU:lta vaikuttavia toimia. Olen talous- ja rahoitusasioiden neuvoston puheenjohtajana valmis nostamaan asian keskusteluun syyskuussa Helsinkiin saapuvien EU:n valtiovarainministerikollegojeni kanssa, jos edistystä ei ennen sitä saada aikaiseksi”, hän lisää.

EU:n valtiovarainministerit tapaavat ministeri Lintilän puheenjohtamassa epävirallisessa ministerikokouksessa Helsingissä 13.–14. syyskuuta.

Metsäpalojen määrä räjähtänyt tänä vuonna

Brasiliassa on tänä vuonna havaittu ennätysmäärä tulipaloja – maan avaruusviraston (Inpe) datan mukaan 85 prosenttia vuoden 2018 vastaavaa ajanjaksoa enemmän. BBC:n mukaan metsäpaloja on tilastoitu yli 75 000 tammi-elokuussa. Yli puolet paloista on Amazonin sademetsäalueelta.

Pelkästään tämän viikon keskiviikkoa edeltäneiden viiden päivän aikana maassa rekisteröitiin yli 7700 tulipaloa.

Ympäristöjärjestöjen mukaan presidentti Jair Bolsonaron – joka tunnetaan ilmastoskeptikkona – puheet ovat kannustaneet tilallisia polttamaan metsää saadakseen maa-alaa käyttöönsä.

Alla Twitter-keskustelua tuontikiellosta.

LUE MYÖS:

Järkyttävä kuva osoittaa Amazonin palojen mittakaavan – ”Brasilialaiset tuotteet boikottiin kunnes sikailu loppuu”

”Uhkaa koko maapalloa” – Antti Rinne Brasilian tilanteesta: Odotan EU-toimia jo tänään