Suomen ei pitäisi osallistua Kyproksen pankkitukeen, ellei tuen ehdoksi aseteta maan pankkien epäillyn rahanpesun kitkemistä ja veroparatiisikäytäntöjen lopettamista, katsoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori ja Suomen Attacin puheenjohtaja Heikki Patomäki (vas.).

Patomäki näkee euroryhmän hyväksymän pelastuspaketin hyvänä tilaisuutena puuttua Kyproksen pankkien kyseenalaiseen toimintaan.

–Pakettiin on mahdollista tehdä ehtoja. Pankkitilitiedot avoimiksi, veroparatiisiluonne pois – näillä ehdoilla Kyproksen tukipaketti ei mielestäni ole ongelma sen enempää kuin muut tukipaketit, Patomäki sanoo Uudelle Suomelle.

–Mutta jos ehtoja ei ole, niin tälle olisi järkevää panna stoppi, ainakin Suomen osalta.

Patomäki kirjoitti viimeksi keskiviikkona blogissaan Kansainvälisen valuuttarahaston laskelmiin viitaten, että EU:n tukipaketti-leikkaus -politiikka on johtanut Euroopassa taantumaan ja lamaan, ei talouden elpymiseen.

Hänen mukaansa vasemmistolaisena on hankalaa katsoa, millaisen yksityistämisen ja työttömyyden kierteen Etelä-Euroopassa on saanut aikaan säästöpolitiikka, jota vasemmisto on osana Suomen hallitusta ja euroryhmää tekemässä.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen linjasi Helsingin Sanomien mukaan tiistaina eduskunnassa, että Suomi osallistuu Kyproksen pelastusohjelmaan siinäkin tapauksessa, että parhaillaan käynnissä oleva selvitys paljastaisi Kyproksen pankkien syyllistyneen rahanpesuun. Suomea sitovat sopimukset Euroopan vakausmekanismeista, joten liikkumavara on vähissä.

Suomen osuus noin 17 miljardin euron paketista on nykyisen arvion mukaan noin 300 miljoonaa euroa, ja noin puolet paketista käytetään Kyproksen pankkien tukemiseen.

Patomäen mielestä Urpilaisen linja on ristiriidassa SDP:n ja myös Suomen valtion julistaman veroparatiisien vastaisen taistelun kanssa.

–Suomi ei lähtenyt mukaan rahoitusmarkkinaveroon, ja nyt tästäkin ollaan valmiita lipsumaan, Patomäki sanoo.

Toisaalta Urpilainen on sanonut, että rahanpesuselvitys voi vaikuttaa Kyproksen tuen ehtoihin. Patomäki toivoo, että tämä tarkoittaisi puuttumista Kyproksen toimintaan veroparatiisina.

–En sitten tiedä, kuinka realistista se on.

Kyproksen pankkien rahanpesuepäilyt ja kaavailtu pelastuspaketti ihmetyttivät eduskunnassa jo syksyllä. Kansanedustajat Pia Kauma (kok.) ja Ilkka Kanerva (kok.) nostivat esiin epäilyt, joiden mukaan Kypros olisi muun muassa venäläisten rikollisten rahanpesupaikka.

Urpilainen huomautti vastauksessaan, että Kyproksen pankkeihin liittyvistä rahanpesuepäilyistä on ”hyvin vaikea saada luotettavaa tietoa, vaikka näitä esitetään säännöllisin väliajoin”. Kansainvälisestä veronkierrosta raportoiva kansalaisjärjestö Kepa on samoilla linjoilla.

–Evidenssi Kyproksen rahanpesusta ei ole kovin ehdotonta, tiivistää Kepan toiminnanjohtaja Timo Lappalainen Uudelle Suomelle.

Asiasta keskusteltiin eduskunnassa myös torstaina. Kansanedustajan Juho Eerola (ps.) kysyi ministeri Urpilaiselta, miten suomalaisille perustellaan se, että ”heidän on tuettava Kyproksen pankkeja, edistettävä veronkiertoa ja rahoitettava veroparatiiseja”.

Urpilainen sanoi, että Suomi ei missään olosuhteissa hyväksy rahanpesua eikä laittomuuksia. Hän muistutti rahanpesuselvityksestä, jonka euroryhmä on tilannut ulkopuoliselta tilintarkastusyhtiöltä. Urpilaisen mukaan Kyproksen asiat ovat ”paperilla” kunnossa.

–Tätä selvitystä euroryhmä nyt odottaa, ja tämä selvitys on myöskin euromaille muun muassa Suomen vaatimuksesta luvattu toimittaa, ja mitään päätöksiä Kyproksen lainaohjelmasta ei ole näköpiirissä ennen kuin tuo selvitys on myöskin saatu, Urpilainen sanoi.

Kypros on merkittävästi Espanjaa ja Kreikkaa pienempi talous, mutta Urpilaisen mukaan senkin maksukyvyttömyys vaikuttaisi kielteisesti koko euroalueen vakauteen.

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) sanoi hallituksen aikovan varmistaa, että tukipakettien ehdot pistävät ”eri toimijat” vastuuseen omista riskeistään ja edistävät ”oikeudenmukaisempaa kansainvälistä rahaliikennettä”.

–Onko nyt varmaa, että sijoittajavastuu toteutuu, harmaa talous kitketään ja veroparatiisit suljetaan, mikäli tällaiseen lähdetään? kyseenalaisti vasemmiston kansanedustaja Annika Lapintie.

Kypros on viime aikoina käynyt aktiivisesti verosopimusneuvotteluja eri valtioiden kanssa. Mahdollisen rahanpesutoiminnan kitkemistä helpottaa Urpilaisen mukaan se, että muun muassa Suomi allekirjoitti verosopimuksen Kyproksen kanssa marraskuussa.