Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS kertoi maanantai-iltana lisäävänsä merkittävästi koronavirustestauksen laboratorioanalytiikan kapasiteettia ja ottavansa huhtikuussa myös käyttöön jo sairastetusta koronavirustartunnasta kertovat vasta-ainetestit.

Huslabin virologian ja immunologian laboratorio analysoi koronavirusnäytteitä eilisestä eli maanantaista alkaen ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Lisäksi HUS ostaa jonkin verran testauskapasiteettia yksityiseltä sektorilta.

”Koronavirustestauksen kapasiteettia on lisätty epidemian edetessä merkittävästi. Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli tuhat”, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Hus Diagnostiikkakeskuksesta.

Vasta-ainetestejä verestä pystytään tekemään parin viikon kuluessa Huslabissa arviolta satoja vuorokaudessa, ja niiden määrää voidaan kasvattaa tarpeen mukaan.

”Vasta-ainetestejä voidaan tehdä esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnalle, jotta pystytään sijoittamaan henkilökuntaa tarkoituksenmukaisesti”, Lehtonen kertoo.

Näytteet kuljetetaan Finnairin tilauslennoilla.

Myös Mehiläinen kertoi laajentavansa koronavirusnäytteiden testaamista. Laajennus tapahtuu yhdessä laajan suomalaisen yrityskoalition kanssa, ja kapasiteettia lisätään rakentamalla näytteille kuljetusyhteys lentoteitse yhteistyölaboratorioon Etelä-Koreaan.

Paluulentoja hyödynnetään suojavarusteiden sekä näytteenottoon tarvittavien materiaalien tuomisessa Suomeen. Näytteet kuljetetaan Finnairin tilauslennoilla.

Tavoitteena on mahdollistaa 18 000 näytteen analysointi seuraavan kahden viikon aikana. Tulokset saadaan noin kahden vuorokauden kuluessa näytteiden ottamisesta.

Osaaminen on Etelä-Koreassa korkeatasoista ja testauskapasiteettia löytyy. Etelä-Korea on yksi niistä maista, joissa koronaepidemia on toistaiseksi saatu hallintaan laaja-alaisen testaamisen, tartunnan saaneiden eristämisen ja tartuntaketjujen onnistuneen jäljittämisen ansiosta.

”Koronaepidemian terveydellisten ja taloudellisten haittojen torjumiseksi tarvitaan niin julkista valtaa kuin yritysten ja yksityisten henkilöidenkin vastuullisuutta ja oma-aloitteisuutta. Olen äärimmäisen ylpeä siitä, kuinka nopeasti tämä operaatio on saatu mahdolliseksi lyhyessä ajassa. Kiitokset siitä kuuluvat Mehiläisen asiantuntijoiden ohella laajalle joukolle suomalaisia yrityksiä ja viranomaisia”, toteaa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

Mehiläisen käynnistämän täysin yksityisrahoitteisen operaation ovat mahdollistaneet joukko Suomen suurimpia työnantajayrityksiä kaupan, rahoituksen ja vientiteollisuuden toimialoilta, kuten Ensto, Fazer, Kesko, KONE, Metso, Metsä Group, Neste, OP, UPM ja Wärtsilä.

Yrityskoalition kokoamisesta ovat vastanneet osaltaan Keskuskauppakamari ja Teknologiateollisuus. Operaation kannalta välttämätöntä tukea ja apua on saatu myös Suomen ulkoministeriöltä ja Tasavallan presidentin kansliasta. Valtioneuvoston kansliaa ja ministeriöitä on informoitu asiasta.

”Yhteisenä tavoitteenamme on torjua epidemia mahdollisimman hyvin ja vähentää taloutta kuristavia toimia heti, kun se on turvallista tehdä. Jokainen ylimääräinen viikko rajoitteita leikkaa kansantaloudestamme yli miljardin”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi.

Mehiläisen koronatestiin pääsee ainoastaan lääketieteellisen arvion perusteella, joka tehdään etävastaanotolla Mehiläisen Digiklinikan kautta. Arvio perustuu suomalaisten asiantuntijoiden ja WHO:n suosituksiin. Näytteiden otosta vastaavat Mehiläisen covid-19-näytteenottoon keskittyvät drive-in-testiasemat ja hengitystieinfektioklinikat eripuolilla Suomea.

Mehiläisen sopimusasiakkaiden osalta lääkärin etävastaanottokäynnin ja mahdollisen testin kustannukset maksaa työnantaja. Lääkärin etävastaanotolla voi käydä ja testin tehdä lääkärin lähetteellä myös omarahoitteisesti ilman, että työnantajalla on sopimus Mehiläisen kanssa.

Lisäksi laboratorio- ja kuvantamispalveluja tarjoava Synlab testaa nyt 2000 koronavirusnäytettä vuorokaudessa Viron-keskuslaboratoriossa, kun vielä kaksi viikkoa sitten määrä oli 500. Tavoitteena on nostaa kapasiteetti 3000 testiin seuraavina viikkoina, Mediuutiset kertoo tässä jutussa.

LUE LISÄÄ MEDIUUTISISTA:

Saksa pohtii, voisiko koronalle immuuni henkilö päästä rajoituksista – Vasta-ainetestien rooli koronan selättämisessä vahvistuu

Yliopistosairaala tukee pienempäänsä – Sosteri ja Kys yhteistyöhön tehohoitopotilaiden hoitamisessa