Suomessa haaveillaan jälleen talviolympiakisoista. Olympiakomitea on julkaissut selvityksen, jossa todetaan, että Suomi voisi hakea talviolympiakisoja, jotka järjestettäisiin 2030-luvulla Kaikki lajit järjestettäisiin Suomessa alppihiihdon vauhtilajeja ja kelkkailuja lukuun ottamatta.

Kisapaikat olisivat Suomessa ainakin Helsinki, Lahti ja Himos. Muita kisapaikkoja olisivat mahdollisesti Tampere, Himos ja Levi. Kelkkailu ja alppihiihto järjestettäisiin mahdollisesti Norjan Lillehammerissa. Myös Latvian Sigulda olisi mahdollinen paikka kelkkailulle, kuten Tukholman 2026 talviolympiakisahankkeessa.

Suomen Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen uskoo, että kahden maan kesken jaetut talviolympiakisat ovat jatkossa mahdollisia.

- Kansainvälisen Olympiakomitean agenda 2020 lähtee siitä, että pitää pystyä järjestämään kisat olemassa olevissa paikoissa, eikä enää rakenneta kelkkaratoja pelkästään yksiä olympiakisoja varten. Kyllä uskon siihen, että jaetut kisat hyväksytään. Tietysti Tukholman haku todentaa, voiko jaettu konsepti voittaa, Salonen sanoi Sport Contentille.

Olympiakisojen valtavat kustannukset jakavat kansan mielipiteitä. Esimerkiksi Itävallassa, Sveitsissä ja Kanadan Calgaryssa talvikisahankkeita on kaadettu kansanäänestyksellä tai mielipidetiedusteluissa.

Salosen mukaan on tärkeää, että kansalle tehdään kisojen kustannusasiat riittävät selviksi. Suomessa olympiakisoilla on realistinen mahdollisuus tehdä voittoa.

- Tätäkin me tutkittiin, että kansan vastustus johtuu aika lailla siitä, että menee miljardit, eurot ja budjetit sekaisin, mikä on kenenkin vastuulla. Suomessa ei ole sen kaltaista kansanäänestämisen kulttuuria. Näkisin, että laajalla yhteiskunnallisella keskustelulla me päästäisiin kestävään ratkaisuun, jos halutaan pohtia, onko se kyllä vai ei. On sulje pois mitään vaihtoehtoa (kansanäänestyksiin liittyen), Salonen kommentoi.

Helsingin pikaluisteluhalli todennäköisesti valmistuu 2020-luvulla. Muita täysin uusia suorituspaikkoja ei tarvitsisi rakentaa.

- Jos oletetaan, että suunnitteluputkessa oleva pikaluisteluareena toteutuu, niin ei tarvittaisi. Selvittäisiin täydentävillä lisärakenteilla, katsomokapasiteettien ja fasiliteettien isontamisella. Mutta ei mitään massiivista. Suomi on siinä mielessä ihan hyvässä tilanteessa, Salonen sanoi.

Olympiakyläkin tukee asuntorakentamista.

- Yksi potentiaalinen olisi Helsingin Östersundom, joka 2030-luvulla tulee asuinalueena toteutukseen. Sen kaltaiselle uudelle asuinalueelle olympiakylä voisi olla brändäävä lippulaivaveturihanke. Se olisi yksi hyvä vaihtoehto.

Tietysti kisahanke kaatuisi, jos Norjassa tai Latviassa ei olisikaan kiinnostusta.

- Ei me tässä vaiheessa ole lähdetty Latvian tai Norjan kanssa neuvottelemaan. Jos nähdään mahdollisuuksia edetä, niin kummankin kiinnostus on selvitettäviä asioita.

Ruotsi hakee 2026 talviolympiakisoja. 2030 ei liene Suomelle realistinen, jos Ruotsi saa 2026 kisat. Näin ollen 2034 tai 2038 olympiakisat saatettaisiin järjestää Suomessa.

- Ei voida puhua vuosiluvuista. Se on liian aikaista. Katsotaan, kuinka Ruotsille käy ja edetään se mukaan sitten.

Ruotsin vastaehdokas 2026 kisoilla on vain Italia, joka järjesti kisat viimeksi 2006.

- Uskon, että Ruotsi voittaa sen. Ruotsi ei ole koskaan järjestänyt talviolympiakisoja ja Italia on kahdesti, arvioi Salonen KOK:n ratkaisusta tulevana kesänä.

Talviolympiakisojen lisäksi KOK saattaa jatkossa myöntää jaettuja kesäolympiakisoja. Suomen kannalta projekti ei ole realistinen.

- Sama jakamisen mahdollisuus koskee yhtä lailla kesäkisoja. Työtä tehdessä pohdiskeltiin ajatusta Itämeren kisoista, Tukholma, Helsinki, Tallinna ja niin edelleen. Mikään ei estäisi sitä, Salonen sanoi.

- Ei me nähty sitä vakavasti otettavana vaihtoehtona, että olisi voitu pohtia realistisesti. Kesäolympiakisojen yleinen koko on niin iso, Salonen jatkoi.