Euroopan komissio on hankkinut unionin jäsenmaille kirurgisia maskeja uuden hätätilanteen tukivälineen (Emergency Support Instrument) avulla.

Komissio ostaa yhteensä 10 miljoonaa kirurgista maskia jäsenmaiden käyttöön, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Ne jaetaan jäsenmaiden kesken muun muassa sairaalahoidossa olevien covid-19-potilaiden määrän perusteella.

”Ensimmäinen Eurooppaan saapunut erä sisältää 1,5 miljoonaa maskia. Kyseessä on komission oma suorahankinta, ei jäsenmaiden yhteishankinta. Komissio rahoittaa hankinnan. Suomi saa tästä ensimmäisestä erästä 10 000 maskia, jotka saapuivat maahan 13.5.2020. Maskit toimitetaan HUSin logistiikkakeskukseen”, STM toteaa tiedotteessaan.

Komissio vahvistaa, että Suomeen ovat tänään saapuneet ensimmäiset komission rahoituksella hankitut hengityssuojaimet. Lähipäivinä komissio toimittaa 17 EU-maahan ja Isoon-Britanniaan korkealaatuisia hengityssuojaimia 1,5 miljoonan suojaimen viikoittaisissa erissä.

Komission mukaan hengityssuojaimet on tarkoitettu terveydenhoitoalan työntekijöiden suojaamiseen koronavirukselta.

”Hankintaan käytettiin EU:n hätätilanteen tukiohjelmaa, jolla tuetaan EU-maita pandemian välittömien seurausten lieventämisessä sekä elpymiseen ja rajoitteiden purkamiseen liittyvien tarpeiden ennakoimisessa”, komission tiedotteessa todetaan.

Komissio päätti huhtikuussa kohdistaa ohjelman kautta 320 miljoonaa euroa hätätilanteen tukitoimiin. Näistä varoista 100 miljoonaa euroa on varattu tulevien kuukausien aikana keskeisten terveydenhoitoalan tarvikkeiden hankintaan.

Lisäksi EU-maat ovat viime viikkoina saaneet satoja tuhansia hengityssuojaimia rescEU-valmiusvaraston toimituksina. EU-maille on toimitettu apua myös EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Kohumaskeille puhtaat paperit

Suomen Huoltovarmuuskeskus (HVK) puolestaan tiedottaa VTT:n tutkimuksista, joissa on testattu kohuliikemies Onni Sarmasteelta tilattuja maskeja. Pieleen menneestä maskikaupasta on parhaillaan käynnissä rikostutkinta.

LUE LISÄÄ:

HVK sai 16. huhtikuuta tietoonsa, että Nidy-merkkiset suu-nenäsuojaimet ovat aiheuttaneet osalle käyttäjistä allergisia oireita. HVK ilmoitti havainnoista viiden yliopistollisen sairaanhoitopiirin logistiikkakeskuksen edustajille ja sosiaali- ja terveysministeriölle samana iltana.

Samalla HVK pyysi välittömästi kertomaan havainnoista hoitoyksiköille, joihin suojaimia oli toimitettu ja pyysi lopettamaan niiden käytön. Vastaavia laatupoikkeamia ja virheellisiä tuotteita on raportoitu HVK:N mukaan koronaepidemian aikana myös ulkomailla.

VTT testasi maskeja mikrobiologisissa tutkimuksissa. VTT:llä tutkittiin Nidy-suojaimia, joista yhdelle erälle oli tehty suodatinomaisuuksien testaus VTT:llä jo aiemmin ja loput kolme erää oli lähetetty VTT:lle käyttökohteista. Osa suojaimista oli otettu käyttökohteissa jo käyttöön, joten laatikot olivat avonaisia.

Kaikki tutkitut näytteet, lukuun ottamatta yhtä avatusta laatikosta otettua näytettä, osoittautuivat puhtaiksi VTT:n mikrobiologisissa testeissä.

HVK:n mukaan tutkimukset kuitenkin jatkuvat, koska Nidy-merkkisten suu-nenäsuojainten allergiaa aiheuttava syy ei ole vielä selvinnyt. Nyt HVK lähettää kyseisiä suojaimia testattavaksi Työterveyslaitokselle.

Nidy-merkkisiä suu- ja nenäsuojaimia ei tule hävittää, vaan ne pyydetään säilyttämään jatkotestien ajan.