Esitutkinta EIT-päätöstä koskevassa asiassa on laajentunut. Poliisi epäilee, että väärennettyjä asiakirjoja on toimitettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen lisäksi Helsingin hallinto-oikeudelle vuoden 2017 lopulla.

Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä väärennyksenä, ja väärien tietojen toimittamisesta hallinto-oikeuteen epäillään nyt useita henkilöitä.

EIT antoi Suomelle langettavan päätöksen ihmisoikeusvalitusasiassa 14. marraskuuta 2019, koska Suomesta kotimaahansa palautettu turvapaikanhakija oli päätöksen mukaan surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen. Palautettu oli saanut Suomessa kielteisen turvapaikkapäätöksen.

Keskusrikospoliisin esitutkinta on alkanut epäilystä, jonka mukaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle on toimitettu väärää tietoa Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta miehestä. Miehen kerrottiin kuolleen pian Irakiin palaamisensa jälkeen, mutta esitutkinnassa on selvinnyt, että kuolemaa koskevat asiakirjat ovat väärennettyjä ja että mies on elossa.

EIT-asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä väärennyksenä ja epäiltynä törkeänä petoksena.

EIT-asiaan liittyvistä epäillyistä rikoksista epäiltynä on kolme henkilöä, joista vuonna 1996 syntynyt nainen ja vuonna 1984 syntynyt mies ovat olleet vangittuina asiaan liittyen.

Mies on edelleen vangittuna, nainen on vapautettu tutkintavankeudesta. Yksi epäillyistä on vuonna 1971 syntynyt mies, joka oleskelee poliisin tietojen mukaan Irakissa.