Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) näyttää vihreää valoa Viron yritysveromallin soveltamismahdollisuuksien selvittämiselle Suomessa.

Stubb vastasi kansanedustaja Simon Elon (ps.) kirjalliseen kysymykseen Viron yritysveromallista.

–On tärkeää, että eri mallien hyödyt ja mahdolliset haitat selvitetään huolellisesti, Stubb kertoo vastauksessaan.

–Mallin käyttöönoton puolesta puhuvien tahojen mukaan Suomen nykyinen yritysverotus ei kannusta investointeihin, Stubb toteaa.

Hän kuitenkin huomauttaa, että Viron veromallin käyttöönotolla olisi myös ”miljardiluokan verotuloja vähentäviä vaikutuksia”.

Simon Elo on tyytyväinen Stubbin vastaukseen.

– Ministerin mukaan yritysverotuksen kilpailukykyä koskevia malleja tarkastellaan syyskuussa käynnistyneessä selvityshankkeessa. Olen tyytyväinen, että Viron yritysveromalli on selvityksessä mukana, Elo iloitsee tiedotteessaan.

Selvityksen toteuttavat Valtion taloudellinen tutkimuslaitos VATT ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA.

Viroa on kehuttu jo pitkään Suomea yrittäjämyönteisemmäksi.

Virossa yritystä pyörittävä Simo Hämäläinen kertoi Uudelle Suomelle tammikuussa 2014 pitävänsä Viron järjestelmää monessa suhteessa parempana kuin Suomen.

Yritystoiminnan siirtyminen Suomesta Viroon oli viime vuonna voimakkaassa kasvussa.

–Viron yritysveromallilla tarkoitetaan tuloverojärjestelmää, jossa yrityksen voitosta maksetaan veroa vasta, kun voitto jaetaan omistajille. Jakamattomasta voitosta veroa ei makseta. Viron malli poikkeaa olennaisesti Suomessa käytössä olevasta tuloverojärjestelmästä, jossa verotetaan ensin yritystä sen voitosta ja tämän jälkeen omistajaa yrityksestä saadusta voitonjaosta, Stubb kertoo vastauksessaan kirjalliseen kysymykseen.