Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Emma Kari arvostelee ulkoministeri Timo Soinia (ps.) ja pääministeri Juha Sipilää (kesk.) kiertelystä Venäjän Syyrian-toimien tuomitsemisessa.

Timo Soini sanoi tiistaina, että Venäjän osuus on ”aivan keskeinen” Syyrian siviilikohteisiin kohdistuvissa pommituksissa, jotka Suomen hallitus tiistaina tuomitsi. Soini ei kuitenkaan suostunut kuvaamaan Venäjää tai presidentti Vladimir Putinia sotarikolliseksi, vaikka hän on sanonut näin Syyrian Bashar al-Assadista.

– No, Syyria on se ja hallitus, joka siellä toimii omaa kansaansa vastaan. Sitten tässä on erinäköisiä kansainvälisiä toimijoita vino pino. Minä en rupea heitä järjestykseen laittamaan, mutta al-Assad murhaa omaa kansaansa, Soini väisti Lännen Median kysymyksen Putinin mahdollisesta sotarikollisuudesta.

Pääministeri Sipilä puolestaan ilmoitti Ylen mukaan, että seuraavassa Eurooppa-neuvoston kokouksessa keskustellaan Venäjästä ja maan roolista Aleppon pommituksissa. Sipilän mukaan pommitukset on saatava loppumaan.

Kansanedustaja Kari toteaa julkisessa Facebook-päivityksessään Venäjän ja Syyrian hallituksen pommittavan siviilejä julmasti ja taukoamatta. Hän ihmettelee, ”miksi sen ääneen sanominen on Suomen ulkopoliittiselle johdolle niin vaikeaa”.

– Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Syyrian presidentti al-Assad on sotarikollinen. Venäjän edessä suomalaiset ovat kuitenkin jälleen korvat luimussa, Kari syyttää.

– Pääministeri Sipilä ei ole suostunut vastaamaan juuri mitään kysymyksiin Venäjän roolista Syyriassa. Presidentti ei ole Venäjää maininnutkaan. Ulkoministeri Soini syyttää kyllä al-Assadia sotarikolliseksi, mutta ei suostu vastaamaan kysymyksiin Putinin sotarikollisuudesta, kansanedustaja jatkaa.

Karin mielestä Venäjän tekemä syyrialaisten siviilien tappamisessa on vain ja ainostaan tuomittavaa.

– Se on sotarikos, Kari linjaa.

– Vähintä mitä Suomen ulkopoliittinen johto voi tehdä, on puhua asioista oikeille nimillä ja tuomita sotarikolliset.

Esimerkiksi Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tuomitsi äskettäin Syyrian pommitukset todeten, että ”Assad ja Venäjä liikkuvat yhä kauemmas rauhasta”. Twitter-kannanotto näkyy alla.