Sdp:ssä alkoi yllättäen pääministeritaisto Antti Rinteen erottua tehtävästä. Molemmat ehdolle ilmoittautuneet, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja liikenneministeri, sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin, ovat alkaneet saada julkista tukea.

”SDP joutuu valitsemaan uuden pääministerin poikkeuksellisessa tilanteessa. Uudella hallituksen vetäjällä on edessään iso ja vaativa urakka. Siinä tarvitaan luottamusta ja yhteistyökykyä. Suomi tarvitsee nyt Antti Lindtmania”, ilmoittaa Helsingin apulaispormestari, entinen sdp:n kansanedustaja Nasima Razmyar Twitterissä.

Aiemmin elinkeinoministeri Ville Skinnari (sd) ilmoittautui varapuheenjohtajakollegansa Marinin tueksi.

Uutissuomalainen kertoo, että sdp:n piiripuheenjohtajien suosikki Rinteen seuraajaksi pääministerinä on Lindtman. Uutissuomalainen tavoitti 13 piirijohtajasta 12, ja vastaajista kuusi nimesi Lindtmanin suosikikseen. Vain yksi piiripuheenjohtaja nosti Marinin suosikikseen. Kaksi piti ehdokkaita yhtä vahvoina, kolme ei ottanut kantaa.

Piiripuheenjohtajat ovat merkittäviä puoluevaikuttajia, mutta eivät jäseniä puoluevaltuustossa, joka pääministeriehdokkaasta päättää.

Rinne erosi tiistaina pääministerin tehtävästä menetettyään hallituksen kakkospuolueen keskustan luottamuksen. Hän jatkaa kuitenkin sdp:n puheenjohtajana ainakin toistaiseksi. Sdp:n puoluevaltuusto valitsee hallitustunnustelijan, joka nousisi Rinteen seuraajaksi pääministerinä, jos hallitusneuvottelut onnistuvat.

LUE MYÖS: