Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta ovat päättäneet, että Suomi karkottaa yhden Venäjän suurlähetystössä diplomaattistatuksella toimivan henkilön maasta.

Ulkoministeriö ilmoittaa asiasta Venäjän suurlähettiläälle. Toimenpide suoritetaan samanaikaisesti muiden Euroopan unionin jäsenmaiden vastaavien toimien kanssa.

Valtioneuvoston kanslia kertoo, että toimenpide suoritetaan samanaikaisesti muiden Euroopan unionin jäsenmaiden vastaavien toimien kanssa.

–Karkotuspäätökset kuuluvat kansalliseen päätösvaltaan, ja kukin jäsenmaa toimii oman tilannearvionsa mukaan, tiedotteessa korostetaan.

Suomi tuomitsi Salisburyssa kemiallisella aseella tehdyn iskun tuoreeltaan ja ilmaisi vankan tukensa Britannialle muiden EU-maiden tavoin.

–Salisburyn isku on vakava uhka koko Euroopan turvallisuudelle. On tärkeää, että asiassa ryhdytään asianmukaisiin toimiin sekä EU:n puitteissa että kahdenvälisesti, valtioneuvoston kanslian tiedotteessa todetaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan kaikkiaan 14 EU-maata päätti maanantaina venäläisdiplomaattien karkotuksista. Hän ei lyhyessä tiedotustilaisuudessaan kertonut, mitkä maat ovat kyseessä.

–Lisätoimet ovat mahdollisia lähipäivien ja –viikkojen aikana, Tusk sanoi.

Myös Yhdysvallat karkottaa 60 venäläistä diplomaattia hermomyrkkyiskun vuoksi.

Lue tarkemmin: Yhdysvallat ja EU-maat karkottavat venäläisdiplomaatteja – Donald Tusk: ”Lisätoimet mahdollisia lähipäivinä”