Yhteiseurooppalaiset teknologiaprojektit ovat välillä sangen monimutkaisia, ja hyvä esimerkki tästä on ranskalainen monitoimihävittäjä Dassault Rafale.

Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi ehdolla oleva Rafale on tällä viikolla ilmavoimien testattavana Satakunnan lennoston tukikohdassa HX Challenge -testitapahtumassa Tampere-Pirkkalan lentoasemalla.

Alunperin Ranska oli mukana yhteisessä eurooppalaisessa hävittäjäprojektissa, jonka lopputulos oli ensimmäisenä testattu Eurofighter Typhoon. Ranskalaiset eivät kuitenkaan olisi ranskalaisia, jolleivät he olisi lopultakin halunneet rakentaa oman hävittäjänsä, ja tuloksena oli Rafale.

Tositoimissa Rafale on ollut esim. Libyan operaatiossa 2011. Kuvassa oikealla vanhempi ranskalaiskone, Suomen aiemmassa hävittäjähankinnassa Hornetille hävinnyt Dassault Mirage 2000.Kuva: NICOLAS-NELSON RICHARD / ECPAD H

Koneen ensimmäinen prototyyppi lensi jo vuonna 1986, ja operatiiviseen käyttöön kone tuli vuonna 2004. Suomen lähialueella kone on jäänyt haastajan asemaan siinä mielessä, että sen ainoa eurooppalainen käyttäjä on Ranska itse; markkinoita on löytynyt myös Egyptistä, Intiasta ja Qatarista.

Yhteensä konetta on tilattu 264 kappaletta.

LUE MYÖS:

Kone on todellinen monitoimihävittäjä siinä mielessä, että se rakennettiin korvaamaan käytännössä kaikki aiempi ranskalainen hävittäjäkalusto, aina Suomellekin 1990-luvulla ehdolla olleesta Mirage 2000:sta tukialuskone Super Etendardiin asti. (Eurofighterissä ei tukialuskykyä ole.)

Ranskan omien tukialusten lisäksi Rafale M -tukialuskone on operoinut myös Yhdysvaltain lentotukialuksilta:

Suomelle tarjolla on luonnollisesti ilmavoimaversio Rafale C. Viime kesäkuussa Dassaultin edustajat kertoivat, että valmistajan vastaus HX-tarjouspyyntöön koskee 64:ää koneyksilöä.

Mukana on myös kaksipaikkaisia koneita harjoituskäyttöön sekä vaativia tehtäväprofiileita varten.

Dassault tarjoaa Suomelle mahdollisuuden Rafalen itsenäiseen operointiin, eikä koneen sisällä ole ”mustia laatikoita”, ts. järjestelmiä, joiden tekninen toteutus salattaisiin Suomelta. Myös koneen loppukokoonpano Suomen maaperällä on mahdollista toteuttaa, jos sitä edellytetään.

LUE MYÖS:

Kuluvan vuoden tammikuussa Dassault solmi Ranskan valtion kanssa sopimuksen Rafalen seuraavasta teknologiapäivityksestä. Koneen F4-standardissa kohennetaan muun muassa sensorifuusiota, optiikkaa sekä kypäränäyttöä. Lisäksi asevalikoimaa laajennetaan muun muassa Mica NG -ilmataisteluohjuksella.

Rafale-pari esiintyi ilmavoimien 100-vuotisjuhlanäytöksessä Jyväskylän Tikkakoskella kesällä 2018.Kuva: Toni Repo

Rafale on sertifioitu käyttämään myös pitkän kantaman Meteor-ilmataisteluohjusta, jota pidetään erittäin kyvykkäänä.

Dassaultin edustajat kertoivat kesällä, että F4-ominaisuudet ovat Suomen tarpeisiin modifioituina tarjolla HX-hankkeessa. Tarvittaessa ilmavoimat saa käyttöönsä koko Rafalen asevalikoiman, luonnollisesti ranskalaiset ydinaseet poislukien.

Mahdollista on, että tarjouksen sisältö muuttuu, kun HX-kandidaattien valmistajat palauttavat tammikuun loppuun mennessä vastauksensa tarkennettuun tarjouspyyntöön.

Rafalen ominaisuuksista kenties kiinnostavin, mutta myös vaietuin, on sen omasuojajärjestelmä, Thalesin ja MBDA:n valmistama SPECTRA, joka on varsin kyvykkään järjestelmän maineessa.

Koneeseen integoitu SPECTRA-järjestelmä suojaa Rafalea niin tutka-, laser- kuin infrapunataajuuksilta niin ilmasta ilmaan- kuin maasta ilmaan -skenaarioissa.

Järjestelmään kuuluvat laser-, ohjus- ja tutkavaroittimet ja häirintälähettimet. Luonnollisesti Rafale puolustautuu myös silppu- ja soihtuheitteillä.

SPECTRAn suorituskyvystä ei ole tarkkoja tietoja, mutta Jane’s arvioi, että se kykenee toimimaan 2-40 gigahertsin taajuuskaistalla. Joidenkin tietojen mukaan Rafalen F4-päivitys tuo järjestelmään kykyjä, jolla kone pystyisi suojautumaan jopa millimetrikaistan (30-300 GHz) uhkia vastaan. Esimerkiksi tietyt sotilastutkat toimivat korkeilla taajuuksilla.

Joidenkin epävirallisten tietojen mukaan koneessa on myös järjestelmä, jossa SPECTRA pystyy emittoimaan konetta etsivien tutkien signaalia, mutta vastakkaisessa vaiheessa. Tekniikka on sama kuin vastamelukuulokkeissa, eli mahdollista on, että Rafale tällä ominaisuudellaan pysyy tutkasignaaleilta johonkin mittaan asti näkymättömissä.

Dassault Rafalen testit alkavat tiistaina Satakunnan lennostossa.

LUE MYÖS: