Suomi tuomitsee Turkin sotatoimet pohjoisessa Syyriassa ja vetoaa hyökkäyksen keskeyttämiseksi.

Ministerit ja valtioneuvosto tiedottivat asiasta keskiviikkona illalla hyökkäyksen alettua illansuussa. Hallituksen tiedotteen mukaan Syyrian konfliktiin ei ole löydettävissä sotilaallista ratkaisua. Yksipuoliset toimet voivat myös vaarantaa ISIS:n vastaisessa taistelussa saavutettuja voittoja, hallitus toteaa.

”Turkin hyökkäys kurdien hallitsemille alueille Koillis-Syyriassa lisää inhimillistä kärsimystä ja pakolaisuutta. Suomi tuomitsee tiukasti Turkin toimet ja vetoaa hyökkäyksen keskeyttämiseksi”, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) toteaa.

Pääministeri Antti Rinteen mukaan Turkin toimet pahentavat Syyrian jo valmiiksi monimutkaista kriisiä.

”Olemme erittäin huolissamme toimien vaikutuksista Syyrian humanitaariseen tilanteeseen. Sotatoimet alueella saattavat johtaa uusien pakolaisten lähtöön alueelta. Tähän on tärkeää varautua myös EU-tasolla”, Rinne sanoo.

LUE MYÖS:

EU:n ulkoministerit kokoontuvat maanantaina Luxemburgissa ulkoasiainneuvoston kokoukseen. Suomi tulee nostamaan kokouksessa esille Turkin hyökkäyksen, sen vaikutuksen pakolaisuuteen alueella, sekä Syyrian humanitaariset tarpeet.

”Valtioneuvosto ei tule myöskään myöntämään uusia asevientilupia Turkkiin tai muihin sotaa käyviin maihin”, pääministeri Rinne lisää.

Tähän viittaa omassa Twitter-viestissään myös puolustusministeri Antti Kaikkonen.

”Oman vastuualueeni osalta totean seuraavaa: Suomi ei vie puolustusmateriaalia sotaa käyviin tai ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Uusia asevientilupia Suomesta Turkkiin ei tässä tilanteessa myönnetä”, Kaikkonen sanoo.