Palloliitto vahvisti maanantaina virallisesti, ettei Hans Backe jatka Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana. Backe korvataan Markku Kanervalla.

Backen komennossa Suomi pelasi 11 A-maaottelua. Tuloksena oli kaksi tasapeliä ja yhdeksän tasapeliä. Viimeksi Suomi oli jäänyt kalenterivuoden aikana voitoitta 1992.

Kanerva toimi Suomen päävalmentajana viimeksi neljässä EM-karsintaottelussa syksyllä 2015. Suomi voitti Kreikan sekä Färsaaret ja pelasi Romanian sekä Pohjois-Irlannin kanssa tasan.

Pertti Alaja valitsi Backen Suomen päävalmentajaksi jo Kanervan edellistä pestiä. Tv-kommentaattoritöidensä takia Backe ehti aloittamaan vasta tammikuussa 2016.

- Meillä oli paljon epäonnea, tuli ennennäkemätön määrä loukkaantumisia ja poissaoloja. Huippujalkapallo on silti tulosurheilua eivätkä tulokset tietenkään tyydyttäneet ketään. Hans Backe on huippuammattilainen ja todellinen herrasmies. Toivomme hänelle kaikkea hyvää tuleviin haasteisiin, selitteli Alaja tiedotteessa.

Backe oli riskivalinta, joka ei kannattanut. Vastuussa on Alaja, jonka toivoisi myöntävän virheensä. Toki nykytilanne johtuu Suomen puutteellisesta pelaajamateriaalista ja juniorivalmennuksen ongelmista, eikä Alaja yksin ole syyllinen nykytilanteeseen.

Kanervan sopimus on kolmevuotinen. Uusina niminä valmennustiimiin tulevat Simo Valakari ja Jonatan Johansson.

Kanerva vie ensin MM-karsinnat loppuun ja sen jälkeen ohjelmassa ovat karsinnat 2020 EM-kisoihin. Niihin kekkereihin pääsee 24 joukkuetta eli miltei joka toinen karsintoihin osallistuva joukkue. Unelma elää…