Perheen yhdistämistä toivovalta hakijalta otetaan jatkossa sormenjäljet hakemuksen jättämisen yhteydessä, kertoi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) keskiviikkona.

Biometrisen tunnisteen ottaminen käyttöön oleskeluluvissa vähentänee sisäministeriön mukaan perheenyhdistämishakemuksia, sillä yhdistämistä ei vaatimuksen myötä voi enää hakea Suomesta käsin.

- Jatkossa vain hakija voi jättää perheenyhdistämishakemuksen, koska hakijalta otetaan hakemusta jätettäessä ulkomaalaisrekisteriin biometriset tunnisteet. Tällä hetkellä perheenyhdistämishakemuksen voi jättää myös Suomessa oleva perheenkokoaja perheenjäsentensä puolesta, sanoi Thors tiedotteessa.

Biometrisiä oleskelulupakortteja koskevan hallituksen esityksen lähetekeskustelu oli eduskunnassa tänään.

Maahanmuuttovirasto kertoi äskettäin somalialaisten perheenyhdistämishakemusten ruuhkauttaneen viraston. Kohu nousi, kun virasto paljasti epäilevänsä, että osa hakemuksista on perusteettomia. Vilppiä epäillään, koska kasvattilapsiin liittyvien hakemusten määrä on kasvanut rajusti.

Ministeri Thors ehdotti aiemmin tilanteeseen ratkaisuksi biometristä passia. Maahanmuuttoviraston johtaja Heikki Taskinen ei kuitenkaan Uuden Suomen haastattelussa uskonut, että biopassit riittäisivät ratkaisemaan epäselvyydet somalialaisten perheenyhdistämishakemuksissa. Taskisen mukaan perusteelliset haastattelut - siis lisäresurssit hakemusten käsittelijöiden palkkaamiseen - olisivat tehokkain tapa seuloa perusteettomat hakemukset pois.

Kasvattilapsia on epäilty myös ihmiskaupan uhreiksi. Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kertoi tänään odottavansa perjantaihin mennessä maahanmuuttovirastolta selvitystä viraston toimista ihmiskauppaepäilyissä. Biaudet on pyytänyt selvitystä siitä, miten mahdolliset ihmiskaupan uhrit on pyritty tunnistamaan.

-Malli, jossa kasvattilapset eivät kuulu ydinperheeseen, tuntuu minusta henkilökohtaisesti väärältä, sillä itselläni on kolme ei-biologista lasta. Kyseessä olisi myös askel väärään suuntaan ihmiskaupan torjumisessa, sanoi Biaudet.

Ministeri Thors korosti tänään tiedotteessaan, että turvapaikanhakijamäärät ovat Suomessa edelleen alhaisemmalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa.

- Somalialaisten turvapaikanhakijoiden osalta voidaan todeta, että Suomessa hakijamäärä on tänä vuonna ollut tähän mennessä 318, kun se Ruotsissa on yli 3 800, sanoo Thors.

- Lisäksi täytyy korostaa, että kaikkia perheenyhdistämishakemuksia ei hyväksytä. Somalialaisten osalta lähes puolet perheenyhdistämishakemuksista hylätään, ministeri painottaa.