Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju pitää hyvinkin mahdollisena, että Suomi menettää nykyisen kolmen A:n luottoluokituksensa.

Suomi on tällä hetkellä ainoa euroamaa, jolla on kaikilta kolmelta suurelta kansainväliseltä luottoluokittajalta paras mahdollinen kolmen A:n luottoluokitus vakain näkymin.

-Keskeinen syy luokitukselle on Suomen perinne tehdä vaikeitakin päätöksiä. Mennyt kehitys ei kuitenkaan ole tae tulevasta. Jos rakennepaketti ei onnistu, seuraavaksi luokitusvuorossa oleva Moody’s vähintäänkin laskee Suomen luokituksen näkymät negatiivisiksi. Se olisi Suomen tilanteeseen nähden realistista, sillä ei Suomi oikeasti olekaan Saksaa luottokelpoisempi, Kangasharju sanoo katsauksessaan.

Hän viittaa Euroopan komission viime viikolla julkistamaan ennusteeseen, jossa Suomen ongelmia kuvaillaan paheneviksi ja jopa EU:n rajat rikkoviksi. Komissio ennusta, että julkinen velka ylittää Maastrichtin kriteerin ja talouskasvu on kituliasta.

-Ennusteen viesti Suomelle on selvä: ilman kunnon rakenneuudistuspakettia ja sopeutusohjelmaa kunnon talouskasvu ei palaa eikä Suomi varaudu tarpeeksi ikääntymisen tuomiin ongelmiin, Kangasharju kommentoi.

Tanskalaisen Saxo Bankin pääekonomisti Steen Jakobsen arvioi Kauppalehden paperiversiossa tänään, että Suomi ja Hollanti ovat euroalueen seuraavat kriisimaat. Molemmilta puuttuu Jakobsenin mukaan kyky muutokseen ja talouskasvu.

-Suomen tilannetta ei auta nyt edes joulupukki, hän sanoo.