Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilän lausunto ”oikeustajun” vastaisesta raskaana olevan naisen palautusuhasta nousi esiin MTV:n kuntavaalitentissä tiistai-iltana.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson nosti tentissä esiin Sipilän Ilta-Sanomille antaman lausunnon. Sipilä kertoi IS:lle pyytäneensä maanantaina Maahanmuuttovirastolta tietoa kohutun palautuslennon tilanteesta, koska muun muassa vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö oli väittänyt, että lennolla oli mukana myös lapsia ja raskaana olevia naisia.

– Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä [palautuslennolla] olisi raskaana olevia naisia tai lapsia, Sipilä sanoi IS:lle.

Ville Niinistö j outui tiistaina pahoittelemaan levittämäänsä väärää tietoa, koska lennolla ei ollut mukana raskaana olevia naisia eikä alaikäisiä. Myöhemmin tiistaina kuitenkin selvisi, että raskaana oleva afgaaninainen lapsineen oli alun perin otettu säilöön kyseistä palautuslentoa varten . Perhettä uhkaa yhä palautus, mutta oikeusprosessi on kesken.

Andersson huomautti tentissä Sipilälle, että Suomi palauttaa myös raskaana olevia naisia ja lapsia kotimaihinsa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoi Helsingin Sanomille tiistaina, että nämä tekijät eivät sinänsä vaikuta palautuspäätöksiin.

– Minulla olisi kysymys pääministerille, kun kuuntelin haastattelua, jossa sanoit, että oikeustajuusi ei olisi sopinut se, että lentokoneessa olisi ollut raskaana olevia naisia tai alaikäisiä lapsia, Andersson sanoi Sipilälle.

– Kun meillä kuitenkin on raskaana olevia naisia ja lapsia otettu säilöön nimenomaan pakkopalautuksia varten. Eli onko niin, että Suomen nykyinen turvapaikkalinja ei sovi oikeustajuusi?

Juha Sipilä vastasi.

– Tämä kyseinen tapaus kuulosti siltä [että ei sopisi]. Olin heti yhteydessä sisäministeriön kansliapäällikköön ja selvisi, että viranomaiset ovat keskeyttäneet tämän tapauksen, Sipilä totesi.

Sipilän mukaan Afganistanin turvallisuutta ja sitä, voidaanko maahan palauttaa ihmisiä, arvioidaan koko ajan ja linjaa voidaan tarvittaessa muuttaa. Sipilän vastausta siihen ei kuultu, aikooko hän varmistaa, että Suomi ei jatkossa palauta raskaana olevia naisia Afganistaniin. Juontajat siirsivät keskustelun eteenpäin.

– Mennään lain mukaan, ehti ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoa väliin.

Sipilän mielestä se, että poliisi keskeytti perheen palautuksen, kertoo siitä, että ”koneisto toimii”.

Lue myös:

Poliisi oikoo palautuslennon kauhuväitteitä: ”Kukaan ei ollut raskaana, eikä mukana ollut lapsia”

Pakkopalautuskohu: Ville Niinistö pyysi anteeksi väärää tietoa

Yli tuhat ihmistä ilmoittautui uuteen mielenosoitukseen pakkopalautuksia vastaan

Keskustavaikuttaja vaatii loppua pakkopalautuksille: ”Brutaali toimenpide” – Sipilä toppuuttelee kohua

Ministeriö kokosi 41 kohdan listan pakkopalautuksista

Niinistö kauhistuttaneesta palautuslennosta MTV:lle: ”Häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona”

Huhut Suomen palautuslennosta kauhistuttavat – Ville Niinistö: ”Suomi ei voi olla tällainen maa”

Anni Sinnemäki Rautatientorin leireistä: ”Me sanomme tervetuloa”