Julkisuudessa on pitkin kevättä puhuttu suomalaisesta kännykkäsovelluksesta, jonka avulla koronan tartuntaketjujen jäljittämistä voitaisiin tukea. Ketju-mobiilisovelluksen avulla voitaisiin selvittää, kenen kanssa tartunnan saanut on ollut kontaktissa ennen sairastumistaan.

Vaasan keskussairaalassa pilotoidaan sovellusta parhaillaan. Sovelluksen toimittavat 2M-IT Oy sekä Ketju-sovelluksen valtakunnallista selvitystyötä edistäneet ohjelmistoyhtiöt Reaktor, Futurice ja Fraktal.

Julkisuudessa on ollut puheita, että sovellus voisi olla kansalaisten käytössä jo kesäkuussa. Tämä on sula mahdottomuus, toteaa sosiaali- ja terveysministeriön digitalisaation ja tiedonhallintayksikön johtaja Minna Saario.

”Hanke on nyt siinä vaiheessa, että se on organisoitu. Toissa viikolla saimme lausuntokierroksen loppuun ja lausuntoyhteenvedon julkaistua”, Saario kertoo.

”Lausunnot ovat yhtenä pohjana valmisteltaessa esitystä eduskunnalle lainsäädännön muuttamisesta tarvittavilta osin. Aikataulutavoitteena eduskunnan käsittelylle on kesäkuu.”

Vaikka lainsäädännössä voidaankin koronatilanteen takia edetä normaalia ripeämmin, Saario ennakoi, että tarvittavat lait voidaan saada voimaan elokuussa.

”Sitä ennen ei ole realistista odottaa sovelluksen käyttöönottoa.”