Samaan aikaan kun Venäjä kiistää kaiken osallisuutensa Itä-Ukrainan sodankäyntiin, kääntyy eurooppalainen ja kansainvälinen yhteisö yhä vakuuttuneemmin Venäjää vastaan.

Muun muassa Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitė tuomitsi torstaina Venäjän ”sotilaallisen tunkeutumisen” Ukrainaan. Myös Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt kertoo olevansa ”niin varma kuin voi olla”, että Venäjän armeijan joukot taistelevat nyt Ukrainassa Ukrainan armeijaa vastaan.

Suorasanaisimmin Venäjän haastoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power.

–Venäjän on lopetettava valehtelu ja tämän konfliktin yllyttäminen, Power sanoi The Guardianin kokousseurannan mukaan.

Myös Venäjä muutti päivän mittaan hieman viestiään. Ensin Venäjän Etyjin-lähettiläs Andrei Kelin ilmoitti yksiselitteisesti, että Venäjän joukkoja tai armeijan kalustoa ei ole mukana Ukrainan taisteluissa.

Presidentti Vladimir Putinin puoluetta edustavan kansanedustaja Vjatseslav Nikonovin muotoilu kuului BBC:n mukaan niin, että Ukrainassa ”ei varmasti ole virallisia Venäjän joukkoja”.

Guardianin mukaan Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin puolestaan myönsi YK:n kokouksessa suoraan venäläisten ”vapaaehtoisten” taistelijoiden roolin.

– Kaikki tietävät, että itäisessä Ukrainassa on venäläisiä vapaaehtoisia. Kukaan ei piilottele sitä, Tshurkin sanaili.

Tähän vastasi Yhdysvaltain YK-lähettiläs Power puheenvuorossaan.

–Venäläinen sotilas, joka päättää kesälomallaan taistella Ukrainassa, on silti venäläinen sotilas, Power sanoo myös Twitter-tilillään.

Suomessa asiaan otti torstaina kantaa muun muassa Venäjän-tutkimuksen dosentti Arto Luukkanen. Hänen mukaansa Suomessakin olisi aika lopettaa puheet Itä-Ukrainan ”kapinallisista”.

– Nyt siellä on kyse venäläisistä joukoista. Naapurimaamme on napsauttanut ns. ”low intensity” konfliktin toiseen asentoon. Siellä on täysi sota, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hänen mukaansa joissakin venäläistiedotusvälineissä asioista puhutaan suorempaan kuin Suomessa. Tänään on raportoitu venäläisten Sotilaiden äidit -järjestön huolesta ja kyselystä kadonneiden ja kuolleiden poikien perään.

– Itänaapurissamme jo tiedetään, että viimeiseen hyökkäykseen on osallistunut saratovilaisen ja pihkovalaisen maahanlaskujoukko-osaston sotilaita, Luukkanen kirjoittaa.

Muun muassa Los Angeles Times on kertonut venäläisten toimittajien joutuneen ongelmiin yritettyään etsiä tietoja väitetyistä salahautajaisista.

– Sotilaiden äidit myös kyselevät ikäviä kysymyksiä, Luukkanen kirjoittaa.

– Heillä onkin hyvä syy myös udella sitä: miksi nämä pojat eivät saa kunnon hautajaisia? Jos joku antaa suurimman uhrinsa isänmaan käskemänä, niin miksei näiden poikien uhria haluta tunnistaa vaan heidät on siirretty virallisesti pois armeijan listoilta?