Hoitajaliitto Super on saanut syys–joulukuun 2018 aikana lähes 2000 ilmoitusta yksityissektorilla työskenteleviltä hoitajilta, kertoo neuvottelupäällikkö Pia Zaerens.

Zaerens kertoo Uudelle Suomelle, että ilmoitukset ovat keskittyneet suurimmille yksityisille terveysalan yrityksille, eli Esperi Carelle, Attendolle, Mehiläiselle ja Pihlajalinnalle. Myös julkisella puolella työskenteleviltä hoitajilta tulee Superille ilmoituksia.

”Mutta ylivoimaisesti suurin osa ilmoituksista tulee yksityiseltä puolelta”, Zaerens sanoo.

Nyt julkisuuteen nousseen Esperi Caren Kristiinankaupungin hoivakodin tapauksessa Superiin kuuluvan hoitajan ilmoitus oli yksi koko tapauksen laukaisseista tekijöistä, kuten Valviran hoivakotia koskevasta sulkemispäätöksestä ilmenee. Uusi Suomi kertoi Valviran päätöksestä maanantaina: Viranomaisten Esperi-paperit paljastavat: Lääkkeet sekaisin, hoitajat uhkasivat lakolla, hoivakotia johdettiin 200 km:n päästä

Zaerens kertoo, että Superin edunvalvonta hoiti Esperi Caren tapausta kolmen viikon ajan, mutta yritys ei vastannut liiton yhteydenottopyyntöihin.

”Meidän edunvalvonnan työntekijä kolme viikkoa hoiti tämän kyseisen yksikön asioita ja yritti saada Esperin johtoa puuttumaan tähän tilanteeseen. Siellä kerta kaikkiaan tämä asia sivuutettiin ja ei edes vastattu meidän työntekijän yhteydenottopyyntöihin. Tietoisia he kyllä ovat näistä ongelmista. Me jatkuvasti kontaktoimme ja olemme yhteydessä aina silloin, kun näitä epäkohtia ilmenee. Ei, ei minkäänlaista reaktiota tullut. Se kertoo siitä, että näitä asioita yritetään pimittää ja piilottaa”, Zaerens sanoo.

Valviran päätöksestä selvisi, että Esperi Caren alueelliset johtajat eivät saapuneet aluehallintoviraston tekemälle tarkastuskäynnille.

Esperi Caren tapauksessa työntekijä kuitenkin joutui kuultavaksi tekemästään ilmoituksesta, Zaerens kertoo. Hänen mukaansa asia on vielä kesken ja Super tukee työntekijää prosessissa.

Zaerens kertoo, että hoitajien tekemien ilmoitusten tahti ei ole nyt tammikuussa ainakaan hiljentynyt, vaan ilmoituksia tulee edelleen ”jatkuvalla syötöllä”. Ylivoimaisesti merkittävin syy yhteydenottoihin on Zaerensin mukaan hoitajien liian pieni määrä työpaikoilla.

”Se on se henkilökunnan määrä, henkilöstömitoitus, joka ketjureaktiona aiheuttaa sitten muitakin ongelmia. Se on se laukaiseva tekijä”, Zaerens sanoo.

Myös palkka on iso tekijä hoitajien yhteydenotoissa, hän kertoo. Viimeisen noin vuoden aikana on Zaerensin mukaan yleistynyt se, että työnantajat uhkailevat ilmoituksen tehneitä hoitajia vastatoimilla eli varoituksilla tai irtisanomisilla. Tämä ilmiö koskee Zaerensin mukaan enimmäkseen yksityistä hoiva-alaa.

Syksyn 2018 ilmoitusmääristä kertoi ensimmäisenä Superin oma lehti.

Super muistuttaa, että jokaisella hoitoalan työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa työpaikan epäkohdista työnantajalle, jonka puolestaan on puututtava välittömästi epäkohtiin.

”Työntekijällä on oikeus ilmoittaa epäkohdista niin, ettei häneen kohdistu mitään rangaistustoimenpiteitä”, Super myös korostaa.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo Uudelle Suomelle, että Esperi Caren tapaus ”puhkaisi mätäpaiseen”. Paavolan mukaan tapaus on osoitus siitä, että ammattiliiton yhteydenotot epäkohdista eivät ole tuulesta temmattuja. Esperi Caren tapauksessa viranomaiset selvittivät asiaa noin kolmen viikon ajan, kunnes Valvira päätti sulkea Hoivakoti Ulrikan. Kristiinankaupunki otti saman tien hoivakodin pyörittämisen vastuulleen.

Silja Paavolan mielestä hoitajamitoituksen määrittely laissa olisi ratkaisu henkilöstötilanteeseen. LUE MYÖS: Ex-ministeri Guzenina nosti vanhan hallitusriidan esiin – ”Olisi ihanaa sanoa, että olin vuonna 2012 väärässä, en ollut”

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni ilmoitti tänään irtisanoutuvansa: Esperi Caren toimitusjohtaja irtisanoutuu – ”Henkilöstöasiat jääneet liian vähälle huomiolle”

Oppositiopuolueet puolestaan valmistelevat hallitukselle välikysymystä vanhustenhoidosta.

LUE MYÖS: Tutkija varoittaa tuomitsemasta yksityisiä hoivakoteja – julkisella puolella rämmitty jopa pahemmin