Tallinna

Riho Maurer on SuperAlkon kasvot, mutta ei ketjun isä. Koillis-Viron Rakveressa toimiva Elmo Ehrlich pyöritti SuperAlkoja jo silloin, kun miehet ryhtyivät yhteisiin liiketoimiin reilut kymmenen vuotta sitten.

Viralliselta titteliltään Maurer on SuperAlkojen taustafirman Aldar Eesti OÜ:n hallintoneuvoston jäsen.

Nyt Maurer istuu Tallinnan satama-alueen Kochi Aidad -korttelin panimoravintolassa ja sanoo korttelin olevan hänen elämäntyönsä. Korttelin kivestä rakennetut varastorakennukset ovat peräisin 1800-luvun lopusta ja 1900-luvun alusta. Maurer kumppaneineen on kunnostanut ne entiseen asuunsa.

Auton täydeltä. Etenkin miedot alkoholijuomat käyvät Virossa nyt hyvin kaupaksi.Kuva: Anders Teiss

Ravintolan lisäksi korttelissa on tietenkin pari SuperAlko-myymälää, mutta myös kahvila, kauneussalonki ja muita etenkin turisteille suunnattuja palveluita.

Maurer ja Ehrlich hallinnoivat ja vuokraavat korttelin liiketiloja firmansa Expresso OÜ:n kautta. Viime vuoden liikevaihto oli 865 000 euroa, josta jäi viivan alle 304 000.

”Tämä kortteli jää kaikille sitten, kun meitä ei enää ole. Korttelin omistaa valtio, mutta halusimme silti kunnostaa sen. Valtio antoi meille vuokrasopimuksen 50 vuodeksi”, Maurer sanailee.

Ravintolassa, viroksi trahterissa, on mukavan paljon asiakkaita, vaikka kesän hulinaviikot ovat Tallinnassa jo takanapäin. Viro kevensi alkoholiveroaan tuntuvasti kesän aikana. Maurerin mukaan sen vaikutukset huomattiin SuperAlkoissakin.

”Heinäkuun myynti kasvoi viime heinäkuuhun verrattuna 20−30 prosenttia, mutta suurinta kasvu oli maakunnissa, ei Tallinnassa. Täytyy muistaa, että meillä on 35 myymälää ympäri Viroa.”

SuperAlkojen lisäksi Aldar Eesti pyörittää City-Alkoa, joka on suomalaisille tuntemattomampi kauppaketju.

Suomalainen kärryralli. SuperAlkon lippulaivamyymälä on Tallinnan satamassa.Kuva: Anders Teiss

Aldar Marketit puolestaan ovat pieniä ruokakauppoja, joita Aldar Eestillä on kymmenkunta Viron maaseudulla. Maurer kuvailee niitä kyläkaupoiksi.

Virossa alkoholin vähittäiskauppa on tukevasti Maurerin ja etenkin Ehrlichin käsissä, sillä Ehrlich omistaa yksityishenkilönä myös puolet Alko1000-ketjusta, joka Suomessa tunnetaan Latvian Valkan ja Ainazin suurista varastomyymälöistään.

Viron vero- ja talouspolitiikan kulmakiviä 30 viime vuoden aikana on ollut lause ”veroilla ei leikitä”. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verotus pidetään mahdollisimman yksinkertaisena ja ennustettavana.

Alkoholiverotuksen kohdalla Viro on lipsunut periaatteestaan. Kaksi vuotta sitten se ryhtyi ensin kiristämään verotusta ankarasti ja useita kertoja, ja nyt lopulta kevensi sitä kertaheitolla.

Maurerilta Viron hallituksen äkkikäännökset eivät juuri saa ymmärrystä. Hän sanoo, ettei lähtökohtaisesti luota poliitikkoihin.

”He kaikki valehtelevat, joitain harvoja yksittäisiä poikkeuksia ehkä lukuun ottamatta. Virossakin poliitikot yrittivät perustella veronkorotuksia kansanterveydellisillä syillä, kun todellisuudessa haluttiin vain lisää verotuloja”, hän kuittaa.

”Sitten on niitä poliitikkoja, jotka haluavat tehdä alkoholilla politiikkaa ja kalastella ääniä.”

Alkoholikauppaa koskeva lainsäädäntökin muuttuu Virossa sitä vauhtia, että kauppiailla saattaa olla vaikeuksia pysyä perässä.

Maurerin mukaan alkoholikauppiaiden on vaikea tehdä enää investointipäätöksiä, sillä edes 1−2 vuoden päähän on vaikea nähdä.

Viimeisin suuri muutos koettiin tänä kesänä, kun ruokamarkettien alkoholiosastot oli suljettava seinien taakse. Alkoholimainontaa Virossa on kiristetty radikaalisti.

Hinnankorotukset ja muutokset eivät kuitenkaan ole suinkaan vähentäneet virolaisten juomista, sillä alkoholia alettiin tuoda kevyemmin verotetusta Latviasta. Käynnistyi Latvian-viinaralli, joka ei ole laantunut, ja johon suomalaisetkin ottavat osaa innokkaasti.

”Viron veronkorotukset toivat mukanaan sellaisenkin ilmiön, että alkoholin kallistuessa pulloja alettiin taas käyttää lahjaesineinä. Se tapa oli välillä pois. Alkoholin arvostus nousi, mikä ei varmaankaan ollut päättäjien tavoite”, Maurer hymähtää.

Suomen ja Viron lehdissä on kerrottu suomalaisturistien vähenemisestä Tallinnasta sen jälkeen kun Viron veronkorotukset alkoivat. Aldar Eestin tilinpäätös kuitenkin osoittaa, että mahdollinen suomalaiskato ei näy vaikuttaneen alkoholikauppaan ainakaan negatiivisesti.

Maurer sanoo, ettei hän ole murehtinut suomalaisturistien harvenemista missään vaiheessa, vaikka myöntääkin suomalaisten olevan SuperAlkoille erittäin tärkeä asiakasryhmä.

Mutta kuinka tärkeä, sitä Maurer ei osaa sanoa prosenteissa.

”Suomalaisturistien määrä on sellainen asia, johon en juuri voi vaikuttaa. Suomalaiset ovat jo niin tottuneita käymään Tallinnassa, että se tottumus ei muutu nopeasti.”

LUE MYÖS: Virossa kriisikokous – aiheena Suomi: ”Suomalaisturisti on muuttunut oleellisesti”

Hän ei usko siihenkään, että vielä joskus alkoholi olisi samoissa hinnoissa Suomessa ja Virossa.

”Jotta niin kävisi, pitäisi verotuksen muuttua todella radikaalisti. Pitää muistaa, että Suomessa on maailman korkein alkoholiverotus.”

Aldar Eesti OÜ:n konsernitilinpäätös osoittaa liikevaihdon kasvaneen viime vuonna kuusi prosenttia 89,3 miljoonaan euroon ja nettotuloksen yhdeksänkertaistuneen 4,3 miljoonaan euroon.

Maurerin mukaan kyse on kirjanpidollisesta tulkinnasta – jossa on mukana myös Latvian liiketoimia – eikä tulkinta vastaa totuutta.

Maurerin mukaan Aldar Eesti OÜ:n viime vuoden voitto verojen jälkeen oli 0,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin se oli 0,2 miljoonaa.

”Alkoholikauppaa käydään erittäin pienillä katteilla”, hän toteaa.

Latvian puolella Aldar Latvia SIA:n liikevaihto kasvoi peräti 203 prosenttia 56,9 miljoonaan euroon, ja nettotulos oli reilut kaksi miljoonaa. Aldar Latvia on noussut nopeasti yhdeksi Latvian suurimmista yrityksistä ja on nyt jo sijalla 134.

Mitä saisi olla? Kochi Aidad -korttelissa on myös suosittu ravintola.Kuva: Anders Teiss

Viron ja Latvian lisäksi Aldarilla on myymälä Puolassa, aivan Liettuan rajalla, ja se on avaamassa myymälöitä Liettuaan. Lisää myymälöitä on luvassa Latviaankin.

Aldar hakee kasvua, mutta myös lisää kannattavuutta. Sitä voi saada kasvattamalla itse tuotettujen ja maahantuotujen tuotteiden myyntiä.

Aldarilla on Koillis-Virossa Rakveren lähellä oma tehdas, jossa se valmistaa muun muassa vodkaa, giniä, likööriä ja rommia. Maahan se tuo olutta ja viinejä. Aldarin oma tuotemerkki on Koch, jota se käyttää kaikissa maissa, joissa se toimii.

Myös Maurerin ja Ehrlichin alkoholin valmistusta ja maahantuontia harjoittavan yrityksen nimi on Koch OÜ. Se teki viime vuonna viiden miljoonan euron liikevaihdolla 23 000 euron tuloksen.

Maurerin mukaan omat tuotteet muodostavat myynnistä jo viidenneksen. Osuus kasvaa koko ajan.

”Etenkin viinien menekki on nousussa, mikä osoittaa, ettei virolainen juomakulttuuri enää merkitse sitä, että ostetaan kimpassa pullo halvinta vodkaa ja juodaan se heti pois. Virolainen alkoholikulttuuri on kehittynyt sitten 1990-luvun, mutta päättäjät eivät tunnu sitä huomanneen. Virolainenkin panostaa jo laatuun.”

Vaikka Aldar on Baltian mittakaavassa suuri yritys, nimittää Riho Maurer sitä pieneksi ja ketteräksi.

Juuri ketteryyttä hän pitää yrityksensä menestystekijänä.

”Tarkkailemme myyntiä koko ajan, kokoonnumme osastonjohtajien kanssa vähintään kuukauden välein ja teemme päätöksiä, jotka toteutetaan. Tulospalkkaus on yksi keinoista, joilla varmistetaan motivaation säilyminen.”

Maurerin mukaan bisneksessä kuin bisneksessä pärjää vain, jos sitä tekee sydämellä.

”Minä todella pidän alkoholista.”