Erityisasiantuntijoiden rekrytointia Suomeen haitannut pitkä oleskelulupajono on saatu purettua, kertoo Maahanmuuttoviraston maahanmuuttoyksikön tulosalueen johtaja Anna Hyppönen.

”Teimme sisäistä resurssien kohdentamista ja saimme jonoa purettua, loka–marraskuussa on tehty noin 800 päätöstä”, Hyppönen kertoo. LUE MYÖS:

Tällä hetkellä Maahanmuuttovirastossa käsitellään marraskuussa jätettyjä erityisasiantuntijoiden oleskelulupahakemuksia. Hyppösen mukaan käsittelyaika on nyt ”ihan maksimissaan kuukauden”. Siinä aiotaan myös pysyä.

”Pyrkimys on, että jonot eivät enää kasvaisi”, hän sanoo. LUE MYÖS:

Erityisasiantuntijoilla tarkoitetaan korkeakoulutettuja henkilöitä, joilla on Suomessa valmiina työpaikka erityisosaamista vaativassa asiantuntijatehtävässä, jonka bruttopalkka on vähintään 3000 euroa. Heidän oleskelulupahakemuksiinsa ei sovelleta niin sanottua saatavuusharkintaa, eli hakemuksiin ei tarvita TE-keskuksen osapäätöstä. Tämä nopeuttaa prosessia.

Tammi–lokakuussa ensimmäisiä oleskelulupia erityisasiantuntijoille myönnettiin 1 460 kappaletta ja kielteisiä päätöksiä tehtiin kymmenen. LUE MYÖS:

Erityisasiantuntijoiden oleskelulupien käsittelyaika ehti revetä Maahanmuuttovirastossa keskimäärin 52 päivään ensimmäisten lupien kohdalla.

Suomen startup-kenttä on ollut asiasta huolissaan ellei peräti raivoissaan. Niiden tarvitseman huippuosaajatyövoiman maahantulomuodollisuudet ovat venyneet kaikkinensa peräti puoleen vuoteen. Muun muassa Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen tviittasi pitävänsä tilannetta ”katastrofina”. Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on puhunut aiheesta useasti.

LUE MYÖS:

LUE SEURAAVAKSI: