Ulkomaalaiset erityisasiantuntijat joutuvat odottamaan suomalaista työlupaa kuukausien, jopa vuoden ajan. Työministeri Timo Harakka (sd) lupasi eduskunnan budjettikeskustelussa, että asiaan puututaan pikaisesti.

Asian nosti esiin hallituspuolue rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz. Hän huomautti suomalaisten yritysten valitelleen jo pitkään ulkomaalaisen työvoiman työlupien pitkiä käsittelyaikoja. Asia herätti keskustelua mielipidepalstoilla viimeksi viikonloppuna, jolloin keskusteluun otti kantaa muun muassa peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja, yhtiön perustajiin kuuluva Ilkka Paananen.

”Tämä on katastrofi ja näkyy esim. Supercellin arjessa joka päivä. Suomeen olisi tulossa maailmanluokan osaajia ja erittäin hyviä veronmaksajia, mutta meidän byrokratiamme estää heidän saamisen tänne. Maailmanluokan tekijä ei odota 3-4kk lupaa”, Paananen kirjoitti Twitterissä.

Adlercreutz totesi, että hallitusohjelmassa luvataan nopeuttaa prosesseja.

”On puhuttu siitä, että käsittelyminimi olisi neljä viikkoa, siinä missä se tänä päivänä helposti voi olla yli kaksi kuukautta. Kysyisin hallitukselta, millä aikataululla tämä äärimmäisen tärkeä ja hyvä uudistus saadaan vietyä läpi”, hän sanoi.

Työministeri Harakka kertoi, että hän on ”todella murheellisena kuullut Supercellin perustajan Ilkka Paanasen hätähuudon”.

”Lupaan hänelle ja muille, että hallitus pitää kiinni hallitusohjelman sitoumuksesta lyhentää oleskeluluvan saamisen yhteen kuukauteen, ja sitä auttaa se, että työperäinen maahanmuutto siirtyy sisäministeriöstä työ- ja elinkeinoministeriöön. Tämä siirto on toteutumassa, ja lupaan kiirehtiä sitä”, Harakka ilmoitti.

Harakka kertoi keskustelussa, että hallitus pyrkii vastaamaan työvoimapulaan, joka joillain alueilla ja alueilla uhkaa jo yritysten kasvua ja investointeja.

”Yksi vastaus on se, että tehostamme kansainvälistä rekrytointia, jotta Suomeen saadaan ammattitaitoisia työntekijöitä, joita meillä ei nyt ole tarpeeksi. Heille, jotka eivät suin surminkaan hyväksy sitä, että muualta maailmasta tulee ihmisiä Suomea rakentamaan, tänne töihin ja tänne opiskelemaan ja perustamaan perhettä, on nyt kyllä vastuu kertoa suomalaisille yrityksille, miten nyt nopeasti saadaan kymmeniätuhansia ammattitaitoista työvoimaa, jos kukaan ei muualta saa Suomeen tulla”, Harakka vetosi perussuomalaisiin.

Oppositiopuolueista etenkin kokoomus vaati hallitukselta nopeasti työllisyystoimia. Harakka vastasi muun muassa puheenjohtaja Petteri Orpolle, joka syytti työministeriä toimettomuudesta.

”Kuinka ollakaan, juuri tänään lähetin kaikille Suomen kunnille kutsun osallistua valtakunnalliseen kuntakokeiluun, joka tarkoittaa sitä, että jopa 40 prosenttia työnhakijoista siirtyisi kuntien vastuulle”, Harakka totesi.

Harakka pitää työkokeilujen jatkoa hyvin merkittävänä työllisyyspalveluiden uudistuksena.

”Tampereella, jossa oli tämä kuntakokeilu, oli Helsinkiin verrattuna alle viisikymppisten työnhakijoiden työttömyyden kesto viisi viikkoa lyhyempi, ja sama Vantaalla, joka oli tällainen yhteistyökaupunki, lähes kolme kuukautta lyhyempi, mutta kun puhutaan yli viisikymppisistä työnhakijoista, näitten kokeilu- ja yhteistyökaupunkien työttömyyden kesto on puoli vuotta lyhyempi kuin Helsingissä”, Harakka muistutti kehuttujen kokeilujen tutkitusti hyvistä vaikutuksista.