Liike Nytin Harry Hjallis Harkimo arvostelee Antti Rinteen (sd) hallituksen lupauksia työlupien käsittelyajoista ja määrärahoista. Hän nosti asian esiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Maahanmuuttovirasto (Migri) on kärsinyt resurssipulasta. Tänä vuonna ulkomaisille it-ammattilaisille ja muille erityisalojen osaajille tarkoitetuttujen erityisasiantuntijoiden oleskelulupien käsittelyaika on revennyt keskimäärin 52 päivään ensimmäisten lupien kohdalla. Viime vuonna käsittelyaika oli vain puolet tästä.

LUE MYÖS:

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio totesi hiljattain, että Migrin rahoitus pienenee ensi vuonna kokonaisuudessaan ja maahanmuuttoyksikön 320 työntekijästä joudutaan vähentämään 50. Tämä tarkoittaa, että oleskelulupien käsittelyajat voivat jopa pidentyä ensi vuonna.

Esimerkiksi Supercellin perustaja Ilkka Paananen puhui vastikään Twitterissä katastrofista, joka näkyy Supercellin arjessa joka päivä. Työministeri Timo Harakka (sd) lupasi jo aiemmin eduskunnassa mahdollisimman nopeaa helpotusta ongelmaan ja kertoi, että hän on ”todella murheellisena kuullut Supercellin perustajan Ilkka Paanasen hätähuudon”.

LUE LISÄÄ:

Harkimo nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin Rinteen hallituksen lupaamat lisävarat ja linjauksen siitä, että työperäisten oleskelu­lupien käsittelyaika lyhennetään yhteen kuukauteen. Hallitus sopi budjettiriihessä, että turvapaikkahakemusten käsittelyyn ohjataan 13 miljoonaa euroa lisärahaa ensi vuodelle.

Sisäministeriö kertoi tuolloin, että lisärahoituksella pystytään purkamaan ruuhkautunutta vanhojen hakemusten käsittelyä sekä lyhentämään käsittelyaikoja. Käsittelyajat ovat ministeriön mukaan jo nyt ylittäneet lakisääteiset ajat, mikä on kestämätön tilanne hakijoiden oikeusturvan kannalta.

”Nämä puheet ja lisärahat ovat pelkkä silmänkääntötemppu, koska todellisuudessa turvapaikkahakemuksia on ensi vuonna käsittelemässä vähemmän kuin tänä vuonna. Työperusteisten oleskelulupien käsittelijöitä on huomattavasti vähemmän ensi vuonna”, Harkimo sanoi eduskunnassa.

Nykyisten resurssien varassa on Harkimon mukaan haasteellista ehtiä käsitellä turvapaikkahakemukset puolen vuoden sisällä.

”Maahanmuuttovirastossa on tältä vuodelta rahat loppu ja uhka lomautuksista on olemassa vielä tälle vuodelle. Mitä hallitus aikoo tehdä tälle asialle, vaikka on tiennyt tästä asiasta jo pitkään?”

Harkimon kysymykseen vastasi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr). Hänen mukaansa Migri ja sisäministeriö ovat pitäneet esillä sitä, että tälle vuodelle tehty budjetti ei ole kyennyt vastaamaan Migrin tarpeisiin. Ohisalo puhui siis Juha Sipilän (kesk) hallituksen linjaamasta budjetista.

”Sen takia tämä hallitus esittää lisätalousarviossaan lisämäärärahaa maahanmuuttovirastolle jo tälle vuodelle, ja sen lisäksi ensi vuodelle tulee lisämäärärahaa. Toki jatkuvasti on tarkasteltava tilannetta. Suomi tarvitsee muun muassa työperäistä maahanmuuttoa. Hallitus on sitoutunut sen edistämiseen”, Ohisalo vastasi.

Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio kertoi hiljattain Helsingin Sanomille, että virasto varautuu koko henkilöstöä koskeviin lomautuksiin vielä ennen joulua viraston vaikean rahatilanteen vuoksi. Migri on hakenut valtiolta lisärahoitusta, jonka saamisen pitäisi selvitä lokakuun loppuun mennessä. Hallitus antaa lokakuun lopussa eduskunnalle vuoden neljännen lisätalousarvion.

”Työlupien käsittelyajat pyritään saamaan kuukauteen. Myös turvapaikkaprosessissa pyritään siihen, että laatu tuodaan takaisin sinne prosessiin, ettei niitä hakemuksia tarvitsisi useaan kertaan käsitellä, jolloin säästetään resursseja ja inhimillisiä voimavaroja monelta”, Ohisalo sanoi eduskunnassa.

Ohisalo totesi budjettiriihen jälkeen, että ilman 13 miljoonan euron lisärahaa vastaanoton kustannukset kasvaisivat ensi vuonna Migrin arvion mukaan noin 20 miljoonaa euroa.

Lisätalousarviossaan kesäkuussa hallitus linjasi 100 000 euron siirtomäärärahasta Migrin ja valtion vastaanottokeskusten toimintamenoihin. Ehdotuksen mukaan lisäys aiheutuu tilapäisen maahanmuutto- ja paluuasiantuntijan sijoittamisesta Irakiin.