Suomeen ennustetaan tämän viikon puolivälistä lähtien jopa yli 30 asteen helteitä. Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa, että helteessä työskentely voi olla vaarallista terveydelle tai turvallisuudelle.

Työnantajan velvollisuutena on teknisin toimenpitein huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle 28 asteessa, muistuttaa Työsuojeluhallinto.

LUE LISÄÄ: Meteorologi ennustaa superhellettä Suomeen: ”Potentiaalia jopa viime kesän ”käristyskupolia” kuumemmille olosuhteille”

”Jos työpaikan lämpötila teknisistä toimenpiteistä huolimatta ylittää 28 astetta helteen vuoksi, on työntekijöiden altistumisaikaa kuumuudelle rajoitettava työtä tauottamalla”, Työsuojeluhallinto jatkaa.

”Vakiintuneeksi käytännöksi on muodostunut, että kevyissä ja keskiraskaissa töissä pidetään kymmenen minuutin tauko tunnissa, jos lämpötila työpaikalla on yli 28 astetta. Jos lämpötila ylittää 33 astetta, on tarpeen pitää viidentoista minuutin tauko kerran tunnissa.”

Tauot tulisi pitää viileässä tai varjoisessa paikassa.

LUE MYÖS: Poliisilta tarkka ohje jokaiselle: Toimi näin, jos näet koiran tai lapsen kuumassa autossa

Työntekijä voi itsekin vähentää lämpökuormitusta vaatetusvalinnoilla sekä säännöllisellä veden juomisella.

Foreca ennustaa, että keskiviikkona lämpötila kohoaa monin paikoin jo lähelle 30 asteen rajaa ja viimeistään torstaina 30 asteen raja menee rikki. Kaikkein kuumimmaksi päiväksi ennustetaan lauantaita.

”Viime päivinä osa säämalleista on väläytellyt mahdollisuutta jopa sille, että lämpötila kohoaisi paikallisesti Ruotsissa ja Suomessa 35 asteeseen eli lähelle kaikkien aikojen lämpöennätyksiä”, kertoi meteorologi Markus Mäntykannas viikonloppuna.

LUE MYÖS: Paljonko palkkaa kehtaa pyytää? – Varo ”ankkurointi-ilmiötä” palkkaneuvotteluissa