Suojelupoliisin tietoon tulee pikkuhiljaa uusia henkilöitä, jotka ovat matkustaneet Suomesta Syyrian konfliktialueelle, kertoo Suojelupoliisin terrorismiasiantuntija Tuomas Portaankorva Uudelle Suomelle.

Tuorein Supon julkistama tieto on, että Syyriaan on matkustanut Suomesta yli 45 henkilöä maan sisällissodan aikana. Valtaosan heistä uskotaan pyrkivän tai pyrkineen osallistumaan aseellisten ryhmittymien, kuten ääri-islamistisen terroristijärjestö Isisin, toimintaan tavalla tai toisella. Joukossa on useiden kansallisuuksien ja etnisten taustojen edustajia.

Matkustaminen maahan on jatkunut yhä, vaikka tietoa esimerkiksi Isisin väkivaltaisuudesta ja julmuudesta on saatu lisää.

– Sinne matkustaa ihmisiä ja meidän tietoomme tulee jatkuvasti uusia henkilöitä, jotka ovat matkustaneet Syyriaan tai käyneet siellä. Joitakin henkilöitä on palannutkin, Portaankorva sanoo.

Syyriasta Suomeen palanneiden ihmisten lukumäärää Suojelupoliisi ei julkista.

– Palanneita on, Portaankorva muotoilee.

Ovatko palaajat henkilöitä, jotka ovat osallistuneet taistelutoimintaan Syyriassa esimerkiksi Isisin riveissä, vai ovat he olleet esimerkiksi avustustöissä?

– On sekä että, molempia, Portaankorva vastaa.

Portaankorvan mukaan Supo ja muut viranomaiset pyrkivät mahdollisuuksien mukaan – ja silloin, kun se on tarkoituksenmukaista – tapaamaan konfliktialueelta palaavia. Ulkomaisissa konflikteissa ja erityisesti Syyriassa sotimiseen osallistuneet, radikalisoituneet palaajat katsotaan Suomen terrorismiuhkaa nostavaksi tekijäksi.

Portaankorva ei kommentoi, onko Supo tavannut tähän mennessä palanneita. Hänen mukaansa palanneita ei voida pakottaa yhteistyöhön viranomaisten kanssa.

Sama koskee lähtijöitä. Uuden Suomen tietojen mukaan ainakin yhden Syyriaan lähteneen perhe on ilmoittanut Supolle pelostaan, että nuori olisi lähtemässä Syyriaan, ja pyytänyt muun muassa ottamaan tältä passin pois. Portaankorva ei voi kommentoida asiaa.

Yleisellä tasolla hän kommentoi, että jonkun halutessa lähteä ”viranomaisten keinot ovat aika vähissä”.

– Vapaan liikkuvuuden periaatteen mukaisesti ulkomaille matkustaminen ei ole kiellettyä, Portaankorva sanoo.

Keskusrikospoliisi kertoi tiistaina ottaneensa pääkaupunkiseudulla kiinni kolme miestä, joiden epäillään osallistuneen ulkomailla aseellisen ryhmän toimintaan ja syyllistyneen terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin rikoksiin. Krp:n mukaan rikosepäily syntyi Suojelupoliisin tiedonhankinnan perusteella. Asiaa tutkiva keskusrikospoliisi ei ole kommentoinut asiaa juuri tämän enempää.