Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari arvioi, että eduskunnalle viikolla lähetetyt lakiesitykset siviili- ja sotilastiedustelusta sekä tiedustelun valvonnasta ovat tarpeellisia.

– Suomen poliisin toimintaympäristö on muuttunut nopeammin kuin koskaan aikaisemmin Suojelupoliisin historian aikana, hän totesi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Pelttarin mukaan Suomen viranomaiset tarvitsevat samat työkalut kuin Ruotsissa. Samalla hän arvioi, että tilanne Suomessa eri asuinalueiden välillä on parempi kuin Ruotsissa, jossa on keskustelt muun muassa poliisin valtuuksien kasvattamisesta ongelmalähiöiden tilanteiden kärjistymisen vuoksi.

–Mielestäni on tärkeää, että Suomessa ollaan määrätietoisia ja pyritään estämään lähiöiden eriytyminen. Mielestäni tilanne on kuitenkin tällä hetkellä kohtuullisen hyvä, Pelttari kommentoi.

Ruotsin tilastot ovat eurooppalaisittain karut: kuolemaan johtaneiden ampumisten vuosittainen määrä on kaksinkertaistunut vajaassa vuosikymmenessä ja viime vuonna tapahtui yhteensä yli 300 ampumavälikohtausta. Ne keskittyvät usein ongelmalähiöihin etenkin Malmössä, Tukholmassa ja Göteborgissa.

Lue myös: Tutkija Ruotsin jengiväkivallasta Ylellä: Sitkeä luulo on väärä – jotakin tapahtui 10–15 vuodessa

Supon päällikön mukaan seurattujen kohdehenkilöiden määrä myös Suomessa kasvaa jatkuvasti. Suomalaiset ääriliikkeet ovat Pelttarin arvion mukaan kuitenkin pienimuotoisia.

–Suomessa on anarkistista liikehdintää aika ajoin, kuten vaikkapa itsenäisyyspäivänä viime vuosina on nähty.

Pelttari kertoi Ykkösaamussa, että niin sanotusta Tiitisen listasta on tehty yksi tutkimuslupahakemus, jota Supossa arvioidaan parhaillaan. Vielä joulukuussa Supo kertoi ettei yksikään tutkija ei ole pyytänyt saada listaa nähtäväkseen tutkimusta varten.

– Arvioimme sitä meidän normaalikäytännön mukaan. Otetaan huomioon sekä valtakunnan turvallisuuteen että yksityisyyden suojaan liittyvät seikat. Täytyy muistaa, että Tiitisen listan salassapidosta korkein oikeus on jo antanut kaksi ratkaisua ja on pitänyt sen salassa, Pelttari sanoi lauantaina.

Pelttari ei halunnut kertoa, kuka tutkimuslupaa on hakenut. Supon päällikkö ei ottanut kantaa myöskään siihen, tuleeko Tiitisen listan nimilista tätä kautta mahdollisesti julki.

Lue myös:

Uudet tiedustelulait eduskuntaan – ”Sääntely ei salli massavalvontaa”

Professori hämmästelee tiedustelupakettia: Supo seuloisi omat valvojansa – ”Irvikuva”

Jussi Niinistö: ”Muutos alkoi jo Georgian kriisistä – Välttämätöntä saada lait pikaisesti voimaan”