Kaksi ruotsalaissotilasta on kuollut tulituksessa Pohjois-Afganistanissa Mazar-i-Sharifin lähellä. Lisäksi yksi ruotsalaissotilas haavoittui. Surmansa sai myös afganistanilainen tulkki.

Ruotsin armeijan mukaan Isaf-joukot ja afgaanisotilaat vastasivat tulitukseen.

- Ajatukseni menevät nyt kaatuneiden ja loukkaantuneiden omaisille, Ruotsin joukkojen ylipäällikkö Sverker Göranson sanoo Aftonbladetille.

Aftonbladet-lehden poliittinen kommentaattori uskoo, että kuolemantapaukset tulevat käynnistämään Ruotsissa uuden, pitkän keskustelun maan läsnäolosta Afganistanissa.

Suomalaisleirissäkin tunnelmat olivat apeat.

–Yritämme olla ruotsalaisten tukena, suomalaisten joukkojen komentaja, everstiluutnantti Tommi Härkönen kertoi illalla STT:lle.

Isku partiotehtävissä olevia ruotsalaissotilaita vastaan sattui Balkhin maakunnassa noin 40 kilometriä länteen tukikohdasta. Härkösen mukaan samalla alueella tehtiin noin viikko sitten isku, jossa afganistanilaiset poliisit pidättivät neljä kapinallista. Ruotsalaiset ja suomalaiset joukot avustivat iskussa. Samalla kapinallisilta takavarikoitiin aseita, räjähteitä ja huumeita.

Härkönen ei kuitenkaan usko, että ruotsalaissotilaita vastaan tehdyllä iskulla on mitään tekemistä kapinallisia vastaan tehdyn iskun kanssa.

Afganistanissa on kuollut aiemmin kaksi ruotsalaista. He saivat surmansa tienvarsipommin räjähdyksessä vuonna 2005.

Suomalais-ruotsalainen osasto on joutunut viime kuukausina useita kertoja tulituksen kohteeksi. Afganistanissa on noin 120 suomalaissotilasta. Ruotsalaisia Isaf-joukoissa on noin 500.

Suurin osa Afganistanissa olevista suomalaissotilaista palvelee Mazar-i-Sharifin alueella.