Viime päivinä kohistu pitkäaikaistyöttömän ja kokoomuslaisen kansanedustajan kohtaaminen nousi esiin eduskunnassa, kun kansanedustaja Heli Järvinen (vihr.) kysyi aiheesta hallitukselta eduskunnan kyselytunnilla.

Pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen, 55, kohtasi kansanedustaja Susanna Kosken (kok.) Ylen Kuplat-ohjelmassa maanantaina. Kosken kylmä suhtautuminen monesta sairaudesta kärsivään Tikkaseen on herättänyt huomiota ja suoranaista pöyristymistä. Lue lisää: Kansanedustajan tv-esiintyminen kuohuttaa – Li Andersson: Tämä ajattelutapa ohjaa hallituksen politiikkaa

Vihreän eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja Järvinen kysyi heikoimmassa asemassa olevien työttömien tilanteesta.

– Pitkäaikaistyötön Anna-Maija Tikkanen on tällä viikolla antanut kasvot Suomen huono-osaisimmille työttömille - heille, jotka ovat pitkäaikaissairaita ja joilla ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä edes 18 tunniksi. Hallitus on kohdellut juuri näitä työttömiä erityisen kaltoin, Järvinen sanoi.

Järvisen mukaan huono-osaisimpien työttömien asemaa on heikennetty monilla päätöksillä, kuten lääke- ja asiakasmaksujen korotuksilla ja lääkekorvausten heikennyksillä. Järvinen huomautti, että työttömyysturvan kestoa on lyhennetty ja sen tasoa on leikattu.

–Lisäksi hallituksen aktiivimalli toimii leikkurina pahiten juuri heille, joilla ei ole mahdollisuutta työllistyä tai kouluttautua omista ongelmistaan johtuen. Näitä työttömiä on kymmeniä tuhansia.

Järvinen kysyi, mikä on hallituksen viesti Tikkaselle ja muille, joilla ei näy toivoa paremmasta.

– Mikä on hallituksen lupaus Anna-Maija Tikkaselle ja tuhansille muille samassa asemassa oleville työttömille? Järvinen kysyi.

Kysymykseen vastasi työministeri Jari Lindström (sin.), jonka mukaan kehysriihessä on päätetty selvittää työttömyyden rakennetta. Ministerin mukaan on havaittu, että joka alueella työttömien joukossa on ihmisiä, jotka eivät kuulu TE-palveluiden piiriin vaan joidenkin muiden palveluiden piiriin, kuten sosiaalipalvelujen piiriin.

–Tämä täytyy selvittää ensin, jotta voidaan päättää niistä toimenpiteistä, mitä heille sitten tehdään. Tämä työ on käynnistetty, Lindström sanoi.

–Olemme tunnistaneet ongelman ja ilman muut tähän tartutaan.

Järvinen huomautti, että ihmisillä on hätä jo tänään. Lindström muistutti, että pitkäaikaistyöttömyyskin on vähentynyt merkittävästi, yli 120 000 alle 90 000.

–Heitä on vielä liikaa ja olemme tunnistaneet sen, että olemme lähestymässä rakenteellisen työttömyyden rajaa, hän sanoi viitaten siihen, että TE-palvelut eivät yksin riitä, vaan tarvitaan myös sosiaalisia ja muita yksilöllisempiä palveluita.

–Tiedän että tämä ongelma on tässä ja nyt. Siitä huolimatta hallitus on tehnyt toimenpiteitä ja koko ajan seurannut tilannetta ja tekee tarvittaessa myös uusia päätöksiä, jotta voitaisiin vastata esimerkin mukaisen henkilön ongelmiin.