Valtion vedonlyöntiyhtiö Veikkaus kertoo hämmästyneensä kirjettä, jonka se keskiviikkona sai Poliisihallitukselta.

Veikkauksen tulkinnan mukaan kirje tarkoittaa sitä, että yhtiöltä ”kielletään pelien markkinointi myyntipaikkojen kassoilla ja infopisteissä”.

– Saimme kieltokirjeen Poliisihallitukselta sähköpostitse keskiviikkona. Olemme hämmästyneitä meille yllätyksenä tulleesta kiellosta. Meidän tulkintamme arpajaislaista on, että Loton kaltaisten pelien markkinointi on sallittua myös myyntipisteissä, Veikkauksen varatoimitusjohtaja Olli Sarekoski sanoo tiedotteessa yhtiön verkkosivuilla.

Sarekosken mukaan ”muutos olisi asiakkaan näkökulmasta suuri”. Määräys kieltäisi Veikkauksen mukaan esimerkiksi kauppojen kassojen lähettyvillä olevat julisteet, joissa kerrotaan Loton potista. Veikkaus pitää julisteiden tietoja Loton ja vastaavien pelien poteista olennaisena ostopäätöksen kannalta.

Veikkauksen tiedotteessa kerrotaan, että poliisihallituksen mukaan markkinointi ”julisteissa, liitutauluissa, kassahihnoilla, kassalinjastojen ympärille kiinnitetyissä nauhoissa ja myyjien asusteissa” on kiellettyä jo 22. kesäkuuta alkaen. Poliisihallituksen kieltoon liittyy Veikkauksen mukaan 200 000 euron uhkasakko.

Veikkauksen mukaan julisteissa eli myyntipaikoissa mainostetut Veikkauksen pelit ovat "hidasrytmisiä lotto- tai muita arvontapelejä, joiden riski aiheuttaa rahapeliriippuvuutta on matala". Veikkaus perustelee paheksuntaansa kieltoa kohtaan lisäksi sillä, että kielto tulee toteutuessaan laskemaan yhtiön tulosta ja siten hyväntekeväisyyteen päätyvää rahasummaa.

Sisäministeriö vaatii poliisilta selvitystä

Myös sisäministeriö on julkaissut asiasta tiedotteen. Sen mukaan ministeriö pyytää Poliisihallitukselta selvitystä arpajaislain tulkinnasta.

– Sisäministeriö pyytää Poliisihallitukselta selvitystä siitä, miten se on tulkinnut arpajaislakia antaessaan rahapeliyhtiöille markkinointia koskevia kieltopäätöksiä sekä rahapelien markkinointia koskevat Poliisihallituksen linjaukset, ministeriön verkkosivuilla kerrotaan.

Sisäministeriön mukaan Poliisihallitus on tehnyt kieltopäätöksen arpajaislain nojalla tiistaina 2. kesäkuuta. Päätöksellä kielletään Veikkausta ”markkinoimasta rahapelejä myyntipaikkojen kassoilla ja Raha-automaattiyhdistystä käyttämästä tietyn pelin markkinoinnissa muun muassa kuva- tai videomateriaalia”.

Sisäministeriö vastaa rahapelipolitiikan ohjauksesta sekä arpajaislain valmistelusta. Sisäministeriössä on alkamassa arpajaislain uudistaminen.