Yhdysvaltalaisen suurpankin JP Morganin uusi indeksi seuraa Trumpin tviittailun vaikutusta Yhdysvaltojen valtion velkakirjoihin. Indeksin nimeen on kätketty vitsi.

Donald Trump tviittaa paljon. Kaikkiaan hän on lähettänyt vuoden 2018 alun jälkeen 14 000 twiittiä. Niistä 4 000 singahti maailmalle, kun Yhdysvaltojen markkinat olivat auki, kertovat Bloomberg ja CNBC.

Luvussa ei ole mukana Trumpin uudelleentviittaamia viestejä. Trumpilla on noin 64 miljoonaa seuraajaa.

Nyt jättipankki JP Morgan on ryhtynyt seuraamaan tviittien vaikutusta markkinoihin, eli Yhdysvaltojen kaksi- ja viisivuotisiin velkakirjoihin.

Indeksin nimi Volfefe. Se viittaa kahteen asiaan. Trump käytti aikoinaan tviitissään mystistä sanaa ’confefe’. Kyse oli todennäköisesti näppäilyvirheestä. Trump suhtautui ilmaisuun itsekin huumorilla. Indeksin nimen alkukirjain viittaa volatiliteettiin. Se tarkoittaa arvon tai tuoton heilahtelua.

Trumpin tviiteistä 146 on heilutellut markkinaa. Viime aikoina Trumpin viestit ovat usein liittyneet Yhdysvaltojen keskuspankkiin ja kauppasotaan Kiinan kanssa. Trumpin eniten markkinaheiluntaa aiheuttaneissa tviiteissä esiintyvät tyypillisesti sanat Kiina, miljardi, tuote ja demokraatit.

Myös toinen pankki, Bank of America Merrill Lynch on seurannut Trumpin tviittailua. Pankin mukaan osakemarkkinat yleensä laskevat, kun Trump villiintyy Twitterissä ja kun Trumpin vauhti hiljenee, menee osakkeilla paremmin. CNBC kuitenkin huomauttaa, että Trumpin aikana osakekurssit ovat nousseet huomattavasti.