Saksalaisen pankkijätti Deutsche Bankin vaikeudet huolestuttavat sijoittajia ja asiantuntijoita myös Suomessa.

Pankki varoitti tammikuun lopussa joutuvansa kirjaamaan viime vuoden viimeiseltä neljännekseltä reilun kahden miljardin euron tappiot ja koko viime vuodelta lähes seitsemän miljardin euron tappiot. Lisäksi luottoluokittaja Moody’s pudotti Deutsche Bankin luottoluokitusta tammikuun lopulla sen heikon kannattavuuden vuoksi.

Tällä viikolla markkinoiden paniikkia lietsoi huhu, jonka mukaan Deutsche Bank joutuu tekemään myös lähes kolmen miljardin alaskirjaukset omistamastaan Postbankista.

Sijoittajat pelkäävät nyt, etteivät pankit pääomat riitä tilanteen oikaisemiseksi. Jopa konkurssilla spekuloidaan.

-Jos Deutsche kaatuu hallitsemattomasti, seuraa katastrofaalinen finanssimyrsky. Sen rinnalla Lehman oli hento kevättuuli, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kommentoi Twitterissä.

Jopa Saksan valtionvarainministeri Wolfgang Schäuble yritti rauhoitella paniikkia perjantaina. Schäublen mukaan Deutsche Bank on ”vahva”.

-Pankillä on riittävästi pääomia, hän sanoi Financial Timesin mukaan.

Kaikki eurooppalaiset pankit ovat olleen lähes vapaassa pudotuksessa osakemarkkinoilla alkuvuoden aikana. Euroalueen pankkiosakkeiden kurssit ovat laskeneet keskimäärin 30 prosenttia joulukuun alun tasoiltaan.

Ekonomisti Roger Wessman muistuttaa, että pankkien osakurssit eivät suoraan kerro markkinoiden arviosta pankkien vakavaraisuudesta, sillä pankit ovat vahvistaneet pääomiaan laskemalla liikkeeseen uusia osakkeita.

-Haasteena on kuitenkin, että paniikki voi olla itseään ruokkiva. Etenkin kun vuodenvaihteesta virallisesti pankkien rahoittajilta on poistettu turvaverkko, kun nyt niiden pitäisi osallistua ns. bail-in sääntöjen mukaan kustannusten kattamiseen, jos pankki joutuu ongelmiin, Wessman kirjoittaa blogissaan.

-Jos paniikki leviää toden teolla luottomarkkinoille mitä todennäköisemmin lopputulemana on, että Euroopan keskuspankki on pakotettu tekemään uuden massiivisen lainaohjelman pankkijärjestelmä rahoituksen varmistamiseksi, hän jatkaa.