Juha Sipilän (kesk) hallituksen dramaattiset loppuvaiheet ovat jälleen nousseet julkiseen keskusteluun Risto Uimosen Sipilän hallituskaudesta kirjoittaman kirjan myötä.

Uimosen kirjassa Tulos tai ulos – Juha Sipilän myrskyisä pääministerikausi (WSOY) todetaan, että Sipilä toteutti ”tulos tai ulos” -ajattelua myös kaataessaan hallituksensa maaliskuussa 2019, kun sote-uudistus epäonnistui.

LUE MYÖS: Uutuuskirja: Sipilän hallitus oli hajota Timo Soiniin – ”Juha haukkui meidät kolmena päivänä peräkkäin”

Työeläkevakuuttajat TELAn toimitusjohtaja ja entinen vasemmistopoliitikko Suvi-Anne Siimes toteaa Twitterissä pitävänsä edelleen Sipilän eroa kunniattomana tekona.

Siimes toteaa Twitter-keskustelussa, että Sipilän hallituksen ero oli ”taktisesti hyvä yllätysveto”, koska se ei aikaistanut eduskuntavaaleja.

”Mutta sellaiset osaltaan myös hapertaa instituutioita. Siitä en pitänyt enkä pidä”, Siimes toteaa.

”Sipilän erossa kunniatonta oli mielestäni juuri tuo ajankohta. Se oli itsekäs peliliike, joka halveerasi valtiollisia instituutioita ja parlamentarismin pelisääntöjä”, Siimes perustelee.

Siimes kirjoitti asiasta jo huhtikuussa Kanava-lehden kolumnissaan.

”Kuulun niihin ihmisiin, joiden mielestä poliittisilla instituutioilla ja niiden vakauden ja uskottavuuden vaalimisella on koko ajan enemmän väliä tässä yhä levottomammaksi käyvässä maailmassa. Siksi en pitänyt Juha Sipilän eronpyyntöä kunniallisena”, Siimes kirjoitti tuolloin.

Siimeksen mukaan isoimmat taktiset siirrot ”tulisi jättää tilanteisiin, joissa koetellaan koko valtakunnan vakautta, ei vain oman puolueen vaalitaktista etua”.

”Politiikassa toki saa ja usein tuleekin pitää omiensa puolta. Mutta sitä ei pitäisi tehdä pääministerin roolin ja parlamentaaristen valtasuhteiden kustannuksella”, hän kirjoitti.

Sipilän pyydettyä hallituksensa eroa hän siirtyi vielä samana iltana suoraan eduskuntavaalikentille. Muutos niin olemuksessa kuin puheissakin oli silmiinpistävä. Keskustaväki iloitsi tuolloin täysin avoimesti hallituksen kaatumisesta. Keskustan oma äänenkannattaja Suomenmaa kirjoitti tuolloin, että ”Sipilän ratkaisu muutti vaalikenttien ilmapiiriä kertaheitolla, ja keskusta on taas pelissä mukana”. LUE LISÄÄ: Keskustan lehti sanoo sen suoraan: Sipilän temppu ”vapautti keskustan vaalikentille”