Vuosi 2015 tullaan muistamaan urheilujohtamisen synkkänä vuotena. Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n puheenjohtaja Sepp Blatter ja Euroopan jalkapalloliiton UEFA:n puheenjohtaja Michel Platini saivat maanantaina kahdeksan vuoden toimintakiellon FIFA:an väärinkäytösten takia.

Myös viranomaiset tutkivat FIFA:n johdon toimia. Vuoden 2015 aikana useita FIFA:n johtohenkilöitä on pidätetty.

Jalkapallo ja FIFA eivät ole ainoa ”mätäpesäke”. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n ex-puheenjohtaja Lamine Diack on epäiltynä lahjusten vastaanottamisesta sekä antamisesta.

Diackin epäillään ottaneen yli miljoonan euron arvosta lahjuksia Venäjältä urheilijoiden dopingkäryjen peittelystä. Nyt hänen epäillään lahjoneen IAAF:n antidoping-lääkärinä toiminutta Gabriel Dollea 140000 eurolla.

Ranskan oikeusviranomaiset ovat aloittaneet Diackia vastaan tutkinnan lahjuksista ja rahanpesusta. Tutkimukset ovat käynnissä myös Dollea vastaan.

Blatterin aika jalkapallopomona ja Diackin aika yleisurheilupomona jäävät historiaan korruption aikakausina. Ne osoittavat, kuinka epäeettistä vallankäyttö urheilubisneksessä voi olla.

FIFA ja IAAF ovat jeesustelleet olevansa edistämässä rehtiä kilpailua ja urheilun terveitä arvoja. Totuus vallankäytön huipulla on ollut kaikessa karmeudessaan aivan toinen.

Urheilubisnekseen Blatterin ja Diackin toimet eivät vaikuta. Ihmiset seuraavat urheilua, kuten ennenkin. Mutta viranomaisten olisi syytä ryhtyä tiukkoihin toimiin kaikkien väärinkäytösten estämiseksi.

Sinne minne rahaa pesiytyy, pyrkii pesiytymään myös mätäpaiseita. Historia kertoo karuja esimerkkejä ihmisen ahneuden tuloksista.