Viime vuonna Yleisen työttömyyskassan jäsenistön työttömyys kävi alempana kuin kertaakaan kymmenen vuoden aikana. Syksyn aikana oli kuitenkin merkkejä siitä, että työttömyys on lisääntymässä. Joulukuussa YTK:lle tuli melkein 18 prosenttia enemmän hakemuksia kuin edellisenä vuonna. Työntekijöitä on nyt jäänyt aiempaa enemmän työttömiksi, työttömyyskassa kertoo tiedotteessa.

Viime vuoden joulukuussa YTK:n jäsenistölle maksettiin yhteensä noin 42,6 miljoonaa euroa työttömyysetuuksia. Se on lähes 5,3 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Koko vuoden 2019 aikana YTK maksoi etuuksia jäsenilleen yli 504 miljoonaa euroa. Se puolestaan on melkein 20 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuonna 2018.

”Hyvä trendi taittui syksyn mittaan, kun hakemusmäärät kääntyivät nousuun. YTK:n jäsenmäärän kasvun huomioiden saimme joulukuussa yli 12 prosenttia enemmän hakemuksia kuin viime vuonna samaan aikaan. Erityisesti ensimmäisten ansiopäivärahahakemusten määrä oli jyrkässä kasvussa. Se kertoo siitä, että työntekijöitä on nyt jäänyt aiempaa enemmän työttömiksi”, arvioi YTK:n toimitusjohtaja Sanna Alamäki.

Lue myös:

YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli joulukuun lopussa 7,1 prosenttia, mikä oli 0,4 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Edelliseen kuuhun verrattuna työttömyysaste nousi 0,4 prosenttiyksikköä.

”Viime vuoden syyskuu oli 6,1 prosentin työttömyysasteella ennätyskuukausi: YTK:n jäsenistön työttömyysaste ei ole ollut näin matala kymmeneen vuoteen”, Alamäki toteaa.

Koko viime vuoden YTK:n jäsenistön työttömyysasteen keskiarvo oli 7,2 prosenttia, kun vuoden 2018 keskiarvo oli 7,9 prosenttia. YTK:n jäsenien työttömyys on laskenut tähän saakka tasaisesti vuodesta 2016 alkaen, mutta lasku on nyt taittunut.

YTK:lla on jäseniä yli 440 000. Määrä vastaa 20 prosenttia suomalaisista palkansaajista.

Työllisyysasteen merkittävä nostaminen on Sanna Marinin (sd) hallituksen keskeisiä tavoitteita.

Lue seuraavaksi: