Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo arvioi, että 2000-luvulla laskeneet syntyvyyslukujen taustalla on suuri ongelma. Hän viittaa valtiovarainministeriön kansliapäällikön, valtiosihteeri Martti Hetemäen havaintoihin syntyvyyslukujen laskusta.

–Huoleni nuorista miehistä kasvaa. 25-34-vuotiaiden, eli parhaassa perheenperustamisiässä olevien miesten työllisyysaste on 2000-luvulla heikentynyt samaa tahtia kuin syntyvyyskin. Ongelma on suuri, niin henkilökohtaisella tasolla kuin yhteiskunnankin kannalta, Orpo kirjoittaa Facebookissa.

Talouselämä kertoi perjantaina, kuinka syntyneiden lasten määrä on romahtanut miltei käsi kädessä nuorten miesten työllisyysasteen kanssa. Helsingin Sanomien mukaan luvut ovat selvästi alittaneet myös väestöennusteen tason. Ennusteen varaan on laskettu ja tehty poliittisia uudistuksia kuten eläke- ja sote-uudistus.

Orpon mukaan tytöt ja pojat eivät enää kohtaa entiseen tapaan.

–Pojilla on vaikeuksia koulussa oppimisessa, ja liian moni jää ilman peruskoulun jälkeistä tutkintoa. Tytöt pärjäävät paremmin, eivätkä he siksi edes kohtaa. Tämä näkyy jo syntyvyystilastoissa, kun lapsia syntyy Suomessa vähemmän kuin 150 vuoteen! Orpo hämmästelee.

Poikien avuksi hän esittää hallituksen laatimia varhaiskasvatuksen ja ammattikoulun uudistamista. Oppositiosta käsin ne on tosin tuomittu ennen muuta leikkaustoimiksi. Kehysriihen alla Orpo toteaa, että nuorten miesten auttamiseksi pitää olla varaa.

–Yksinäisestä, vailla tekemistä ja tulevaisuudenuskoa olevasta nuoresta miehestä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää. Ei hänelle itselleen, kuin muillekaan. Heidän moittimiseen meillä ei ole varaa, auttamiseen pitää olla.

LUE MYÖS: Syntyvyys syöksylaskussa – TE: Nyt löytyi iso syy: Miehet syrjäytyvät vauhdilla