Miten syö ravitsemukseen perehtynyt lääkäri itse, entä miten pitkän uran tehnyt ravitsemusasiantuntija?

Lääkäri Emilia Vuorisalmi kertoo olevansa hyvin salliva itselleen.

”Huomaan olevani tasapainossa, kun en koe hirveitä himoja epäterveellisiin asioihin. Syön paljon vihanneksia, marjoa, todella paljon hyviä rasvoja ja aika vähän piilorasvoja. Syön voita ja kookosrasvoja, koska tiedän, etten saa tyydyttyneitä vahingossa niistä piilorasvoista.”

Vuorisalmi pyrkii pitämään ruokarytmistä kiinni.

”Tarvitsen neljän tunnin välein ravintoa, ja pidän 12 tuntia yöllä taukoa, että suolisto saa lepoa.”

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borgin mielestä syömisen pitää olla kiva asia.

”Siitä ei saa tulla syyllisyyttä. Minulla ei ole sellaista ajatusta, että jotain ruokaa ei pitäisi syödä. Minulla ei ole paheita, syön mitä haluan.”

Borg painottaa kasviksia ja hyviä rasvoja ruokavaliossaan, mutta tarkkailee riittävää proteiinin saantiaan ja ruokarytmiään.

”Jos rytmi sakkaa, jokainen syö liikaa”, Borg uskoo.

Vuorisalmi tunnustaa olevansa napostelija.

”Stressin keskellä toiset unohtaa syödä, minä laitan koko ajan jotain suuhun, siinä on parannettavaa.”

Lounaan jälkeisen väsymyksen voi välttää

Työpaikkalounaalla nautittu hiilihydraattikuorma väsyttää monia, mutta Borgin mukaan vaikutusta voi tasapainottaa kasviksilla ja proteiinilla.

Ravitsemus. ”Iso lounas väsyttää ihmisiä, jotka ovat valmiiksi väsyneitä”, sanoo ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.Kuva: Tiina Somerpuro

”Tämän takana on myös toinen todellisuus: iso lounas väsyttää ihmisiä, jotka ovat valmiiksi väsyneitä. Jos nukkuu hyvin ja syö reilun aamiaisen, tästä seuraa, ettei lounaalla tule syötyä liikaa, jolloin ei tule väsymystä”, Borg ohjeistaa.

Vuorisalmen mukaan väsymystä kannattaa kuitenkin kuunnella. Voi laittaa kuulokkeisiin meditaationauhan viideksi minuutiksi tai vain silmät kiinni pieneksi hetkeksi.

”Meillä on päivän aikana aktiivisuussyklejä ja ongelmia syntyy, kun yritämme tehdä niitä vastaan. Ei mennä väkisin kahvin voimalla, vaan pidetään vaikka minuutin lepo, joka kertoo hermostolle, että nyt voi rentoutua.”

Borg kannustaa kiinnittämään aamurutiineihin huomiota.

”Kun aamu lähtee käyntiin rauhallisemmin, koko päivän stressitaso on pienempi.”