Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vastaa blogikirjoituksessaan historiantutkijoiden kovaan arvosteluun.

Tutkijat Marko Tikka, Aapo Roselius ja Oula Silvennoinen kuvaavat tuoreessa tutkimusteoksessaan Suomalaiset fasistit (WSOY 2016) Niinistöä, joka on taustaltaan historioitsija, ääriesimerkiksi fasististen liikkeiden vähättelystä ja sympatisoinnista suomalaisessa historiantutkimuksessa. Kolmikon mukaan Niinistö syyllistyy jopa terrorin ”ihailuun” Lapuan liikkeestä kertovassa kirjassaan, Aamulehti kertoo.

Niinistö vastaa näihin syytteisiin Puheenvuoron blogissaan.

– Ensinnäkin en kirjoittanut kirjaani Lapuan liike varsinaiseksi tieteelliseksi tutkimukseksi, koska aiheesta on jo paljon kirjoitettu, muun muassa kolme perusteellista, asiaa eri näkökulmista valottavaa historiaa. Kunhan tein koulutuksen saaneena historiantutkijana kansantajuisen yleisesityksen, kuvahistorian, jonka kuvista moni oli ennen julkaisematon, Niinistö kirjoittaa.

– Toiseksi en ihaile terroria, en punaista enkä valkoista. Yritin kirjassani ymmärtää Lapuan liikettä oman aikansa ilmentymänä ja pääpiirteittäin esittää, miksi tämä kommunismin vastainen kansanliike syntyi, mitä se tahtoi, miten se toimi, miten siihen suhtauduttiin ja mihin se kaatui. Esitin myös arvioni liikkeen historiallisesta merkityksestä.

Tikka, Roselius ja Silvennoinen nostavat arvostelussaan esiin muun muassa Niinistön kuvauksen siitä, kuinka Lapuan liikkeen väkivaltaisuudet kyydityksineen olivat ”kansanhuumorilla ryyditettyä hevosenleikkiä”.

Ministeri Niinistön mielestä historiantutkijoiden ”tehtävä on kertoa mitä menneisyydessä todella tapahtui, ei nykypäivän standardein arvottaen tai termien uudismäärittelyin kirjoittaen”.

– Olisiko minun pitänyt ymmärtää paheksua lapualaisten toimintaa, demonisoida aikalaisia, vähätellä liikkeen merkitystä ja ylipäätään katsoa tämän päivän arvomaailmasta 1930-luvun alun Suomea? Siis mitätöidä Lapuan liikkeen historiallinen merkitys sen väkivallantekojen takia? Olla siis poliittisesti korrekti, ei objektiivinen, ministeri kysyy.

Niinistö korostaa, että hän ei ole lukenut tutkijatrion kirjaa. Sen sijaan hän viittaa Aamulehden juttuun aiheesta.