Helsingin käräjäoikeudessa luettiin keskiviikkona Johan Bäckmanille syytteet vainoamisesta ja törkeästä kunnianloukkauksesta, Aamulehti kertoo. Tekojen kohteena on ollut Yleisradion toimittaja Jessikka Aro.

Syyttäjän mukaan Bäckman on toistuvasti ja oikeudettomasti uhkaamalla, ottamalla yhteyttä ja muilla näihin rinnastettavilla tavoilla vainonnut Aroa. Bäckmanin toiminta on aiheuttanut Arolle pelkoa ja ahdistusta.

Teonkuvauksen mukaan vainoaminen tapahtui 26. huhtikuuta 2015 - 23. helmikuuta 2016 Helsingissä. Tuolloin Bäckman julkaisi Twitterissä erittäin suuren määrän toimittajaan liittyviä viestejä.

Syyttäjän mukaan Bäckman käytti Arosta halventavia nimityksiä. Kyse on siitä, että Bäckman kyseenalaisti Aron ammattitaitoa toimittajana, kommentoi hänen ulkonäköään alentavasti ja jakoi hänestä halventavaa ja sisällöltään vääristeltyä aineistoa. Bäckman levitti eteenpäin myös tietoa Aron nuoruudessaan saamasta sakkotuomiosta.

Lisäksi Bäckman on toimittanut erään toisen henkilön välityksellä Arolle kipsijäljennöksen Virossa sijaitsevasta pronssisoturipatsaasta, mihin liittyvä symboliikka huomioon ottaen toimittaja Aro on kokenut patsaan lähettämisen uhkaavana ja ahdistavana.

Syyttäjä katsoo, että Bäckmanin yksittäiset teot muodostavat yhtenäiseen motivaatioperustaan perustuvan kokonaisuuden. Toiminta on ollut pitkäkestoista ja laaja-alaista ja se on aiheuttanut kohteessa pelkoa ja ahdistusta.

Bäckmanille luettiin lisäksi syyte törkeästä kunnianloukkauksesta. Kunnianloukkaussyytteessä on kyse siitä, että Bäckman on kirjoittanut Aron sakkotuomiosta artikkelin, joka on julkaistu MV-lehdessä ja Uberuutiset-verkkosivulla. Haastehakemuksen mukaan Bäckmanin kirjoitukset on saatettu joukkotiedotusvälineitä käyttäen laajan yleisön saataville. Teko on tämän vuoksi sekä tiedotusvälineen edustajaan kohdistuvana kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Teon ilmeisenä tarkoituksena on ollut vaikuttaa toimittajan työn sisältöön.

Syyttäjä vaatii Bäckmanille kahdeksan kuukauden vankeusrangaistusta, joka voidaan määrätä ehdollisena.

Bäckman on kiistänyt kaikki syytteet. Asiassa annetaan tuomio myöhemmin.

Samoilla käräjillä on syytettynä myös MV-lehden perustaja, sittemmin julkaisun jättänyt Ilja Janitskin. Syyttäjä vaatii Janitskille ehdotonta vankeutta vyyhdistä, johon kuuluu syytteitä muun muassa törkeästä kunnianloukkauksesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Lue lisää: MV-lehden Ilja Janitskinille iso kasa syytteitä – epäillään mm. solvauksista rodun perusteella