Valtakunnansyyttäjä nosti keskiviikkona syytteet kolmea suomalaista vastaan ja heitä epäillään terrorististen rikosten valmistelusta.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen kertoo Uudelle Suomelle, että tutkittavia rikosnimikkeitä on kolme: terroristisen rikoksen valmistelu, koulutuksen antaminen terroristista rikosta tekemistä varten ja värväys terrorismirikoksen tekemiseen. Kaikki epäillyt rikokset on tehty Suomessa loppuvuoden 2012 ja kesän 2013 välisenä aikana.

Toiviainen kertoo, että kyseisistä rikosnimikkeistä ei ole annettu Suomessa vielä ainuttakaan tuomiota. Uusin, värväystä koskeva pykälä on säädetty vuonna 2014.

–Tässä on ensimmäinen tämän tyyppinen asia käsillä. Kysymys on uudenlaisesta asiasta, eikä oikeuskäytäntöä ole vielä olemassa, Toiviainen kertoo Uudelle Suomelle.

Kuinka pitkälle rikoksia oli valmisteltu?

–Tässä on todella terroristista tekoa valmisteltu, mutta miten pitkälle on päästy, niin siihen en voi ottaa kantaa.

Valtakunnansyyttäjänvirasto kertoi tiedotteessaan, että syytteet liittyvät Syyrian konfliktiin. Vastaajien epäillään valmistelleen osallistumista Syyrian konfliktiin terroristijärjestön vierastaistelijoina.

Oliko kyse nimenomaan Isisistä?

–En vielä voi ottaa kantaa syytteen sisältöön. Sitten kun tämä aikanaan tulee julki, niin sitten käy selville tämä terroristinen järjestökin, mistä on kysymys.

Toiviaisen mukaan syytetyt kolme henkilöä ovat tällä hetkellä vapaalla jalalla. Kaikki ovat olleet tutkintavankeudessa rikostutkinnan alkuvaiheessa kuukaudesta kolmeen kuukautta lokakuusta 2014 alkaen. Etelä-Suomessa tutkinnan alkuvaiheessa asuneiden epäiltyjen nykyinen olinpaikka ei ole valtakunnansyyttäjän tiedossa.

Lisäksi juttukokonaisuuteen kuuluu talousrikoshaara, jota on käsitelty omana prosessinaan. Tuomiot on kuitenkin tarkoitus antaa yhdellä kertaa.