Sanna Lauslahti.Kuva: Sanna Lauslahti
Harri Jaskari.Kuva: www.harrijaskari.fi

Kokoomuskansanedustajat Sanna Lauslahti ja Harri Jaskari ovat surulla seuranneet viikon uutisointia puolueen kannatuksen kompuroinnissa. Kansanedustajat kuitenkin vakuuttavat, ettei hanskoja ole pantu tiskiin vielä ennen vaaleja.

– Pikemminkin päinvastoin tässä vain sisuuntuu ja rupeaa tekemään kaksin verroin töitä, sanoo Lauslahti Uudelle Suomelle.

Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa SDP nousi kokoomuksen ohi toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Kokoomuksen tulos, 16,3 prosenttia, oli koko 2000-luvun heikoin. Syytä on julkisuudessa sälytetty pääministeri Alexander Stubbin niskaan.

Pitkän linjan kokoomusvaikuttaja, professori Jarmo Virmavirta arvioi eilen Uuden Suomen haastattelussa, että Stubbin asema puheenjohtajana on nyt heikko. Hänen mukaansa puheenjohtajakysymys otetaan puolueessa esille, jos tulevat menestys vaaleissa ja hallitusneuvotteluissa on heikkoa.

– Kyllä meidän pitää antaa vähän enempi aikaa näyttää. Tuntuu menevän ylitse tämä syyttely, vaikka asiat henkilöityvät helposti puheenjohtajan suuntaan. Nyt pitää tehdä ihan oma työ ja pystyä välittämään viestejä niin, ettei niitä tulkita väärin, Jaskari kertoo.

Hän viittaa eritoten Stubbin puheisiin konsensuksen hylkäämisestä, joita on viikolla puitu julkisuudessa. Stubbia puheenjohtajaksi tukeneet Jaskari ja Lauslahti vakuuttavat, ettei kokoomuksessa olla riidanhaluisia.

– Oma henkilökohtainen kantani on, että Suomi menestyy jatkossakin sillä, että tehdään yhteiskuntasopimuksia. Mutta luulen, että Alexkin on enemmän koittanut viestiä sitä, että on asioita, jotka pitää päättää, vaikka niitä ei kolmikannassa syntyisikään. Silloin valta on otettava, Lauslahti arvioi.

– Suomi ei voi ajelehtia loputtomiin, vaan jos päätöksiä ei yhteistyössä synny, niin johtajuutta pitää löytyä, hän täsmentää.

Jaskari vihjaa, että riitelyhaluja on löytynyt enempi muista puolueista. Hänen mukaansa päätöksenteko on muistuttanut konsensuspolitiikan sijasta panttivankitilannetta.

– Tässä kohtaa pääministeri on keskittynyt pitämään tätä koalitiota kasassa. Sitten on käynyt niin, että kaikki pitävät kaikkea panttivankinaan ja jokainen puolue haluaa saada ne omansa läpi. Etupyörät pyörivät eri suuntaan kuin takapyörät, Jaskari toteaa.

– Voin sanoa, että me ollaan epäonnistuttu aika monessa asiassa. On monta kokoomusaatteen vastaistakin asiaa, joita on viety eteenpäin. Mutta eihän se ole lähtökohtaisesti Stubbin synti, vaan syy löytyy lähtötilanteesta ja vuoden 2011 hallitusneuvottelutuloksesta ja sixpackistä, Lauslahti yhtyy.

Samaan päätelmään yhtyy entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola. Hän kertoo miettineensä monta kertaa, miksei jo sixpack-hallituksen muodostanut Jyrki Katainen vain hajottanut hallitusta, joka ei tehnyt ”vähimmässäkään määrin” kokoomuslaista politiikkaa.

- Ajattelin, että (...), hän (uusi puheenjohtaja) joutuu armottomaan lihamyllyyn, kunhan tilanteen kurjuus paljastuu, Korhola toteaa Puheenvuoro-blogissaan.

Jaskari epäilee, että kokoomuksen kannalta vaikea hallitustilanne on syönyt kannattajien uskoa.

– Me ollaan vähän kadotettu sitä kokoomuksen työn, oppimisen ja sivistyksen puolueen imagosta. Esimerkiksi kun yritysveroa alennettiin, niin perintöveroa kiristettiin, mikä vaikeutti sukupolvenvaihdoksia. Ihmiset katsovat, että: ”Ei jumantsuikka! Ensin sanotaan helpotusta tuohon, mutta sitten kiristetäänkin toisesta päästä.” Se aiheuttaa sellaisen tunnelman, ettei ymmärretä, mitä puolueessa tehdään.