Kansanedustajat ehdottavat rahallista kannustinta lapsiperheille, jotta syntyvyys Suomessa saataisiin kääntymään nousuun.

Keskustan kansanedustajan Timo Korhosen ja KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mukaan syntyvyyden kääntämiseksi kasvuun tarvitaan konkreettisia toimia.

– Mielestäni jokaisesta lapsesta maksettavaa reilua vauvarahaa olisi harkittava, Korhonen pohtii tiedotteessaan.

Hän kaipaa nykyistä vahvempaa yhteiskunnallista viestiä lapsimyönteisyyden osoittamiseksi.

–Esimerkiksi meillä Kainuussa on väestörakenteessa lähestymässä tilanne, että kohta jokainen syntyvä lapsi tarvittaisiin töihin sote-sektorille, jotta ikääntyvästä väestöstä voidaan tulevaisuudessa pitää huolta.

Korhosen mukaan työperäinen maahanmuutto on myös keino, joka on nostettava vakavasti esiin Suomen elinvoiman takaamiseksi.

– Asiallista keskustelua ja ajatustenvaihtoa tarvitaan, hän sanoo.

Peter Östmanin mukaan lapsiperheiden asemaa tulee vahvistaa toimilla, jotka tukevat perheitä ja kannustavat nykyistä suurempaan lapsilukuun. KD on jo aikaisemminkin esittänyt niin sanottua taaperobonusta, jossa perhe saisi lapsikohtaisen hoitorahan eli 350 euroa/kk/lapsi verottomana.

–Taaperobonuksen myötä perheiden valinnanvapaus toteutuisi aidosti, jolloin perhe saisi itse päättää missä lapsensa hoidon järjestää. Malli korvaisi nykyiset lasten hoidon tuet, jolloin se toisi selkeyden lisäksi joustavuutta ja mikä tärkeintä, valinnanvapautta perheille. Se myös helpottaisi pätkä- ja keikkatöiden vastaanottamista sekä osa-aikaisen työn tekemistä, Östman kommentoi Puheenvuoron blogissaan .

Vuonna 2009 Suomessa syntyi 61 000 lasta ja vuonna 2017 noin 50 000.

Lue lisää:

Syntyvyyslukuihin havahtui nyt Petteri Orpo: Tällaisesta nuoresta miehestä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää

Syntyvyys syöksylaskussa – TE: Nyt löytyi iso syy: Miehet syrjäytyvät vauhdilla