Euroalueen valtionlainojen korot ovat pudonneet tänään uusille ennätysalhaisille lukemille. Korkoja on tänään laskenut euroalueen odotuksia heikompi ostopäällikköindeksi, joka kuvastaa odotuksia tulevasta talouskehityksestä.

Ostopäällikköindeksi laski heinäkuussa lukemaan 52,8, kun sen aikaisempi lukema oli 53,8.

-Ostopäällikköindeksi tukee näkemyksiä heikosta talouskasvusta ja matalasta inflaatiosta. Euroopan keskuspankin puuttumista tilanteeseen pidetään nyt erittäin todennäköisenä, Citigroupin pääkorkostrategi Alessandro Tentori sanoo Financial Timesille.

Varainhoitoyhtiö Standard Life Investmentsin päästrategi Andrew Milliganin mukaan juuri EKP:hen kohdistuvat odotukset painavat valtionlainojen korkoja Euroopassa. Hän ei usko lainkaan teoriaan, jonka mukaan vaisut talouskasvuodotukset laskisivat valtionlainojen korkoja.

-Valtionlainojen korkoihin vaikuttavat nyt muut asiat. Markkinoilla on alettu hinnoitella sitä, että EKP aloittaa määrällisen elvytyksen. Ja jos määrällinen elvytys alkaa, se tarkoittaa käytännössä sitä, että EKP tulee ostamaan erityisesti Italian valtionlainoja. Tämä on jo saanut muut sijoittajat ostamaan Italian velkapapereita ja siksi Italian korot laskevat, Milligan kommentoi Uudelle Suomelle.

Italian 10-vuotisen lainan korko laski tänään 2,58 prosenttiin, mikä on euroajan alhaisin noteeraus.

Vaikka EKP:n toimia siis odotetaan, Milligan ei pidä määrällistä elvytystä todennäköisenä.

-En usko siihen, että EKP ryhtyy määrälliseen elvytykseen. Se aiheuttaisi liikaa vääntöä EKP:n mandaatista ja muusta.

Saksan 10-vuotisen lainan korko on edelleen pysytellyt alle yhdessä prosentissa. Espanjan vastaava korko laski tänään 2,38 prosenttiin, joka on myös euroajan ennätys.