Hallituksen sote-uudistuksen säästötavoitetta on pidetty epärealistisena. Uusimpana selvänä uhkana tavoitteelle on noussut esiin niin sanottu palkkaharmonisointi, joka voi nostaa sote-henkilöstön palkkoja sadoilla miljoonilla euroilla.

Valtiovarainministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston ylijohtaja Jani Pitkäniemi myönsi keskiviikon Ilta-Sanomissa, että sote-työntekijöiden siirtymään kunnilta maakuntakonserneille liittyvä palkkaharmonisointi uhkaa sote- ja maakuntauudistuksen kolmen miljardin säästötavoitetta. Alivaltiosihteeri Päivi Nerg puolestaan kertoo Uudelle Suomelle, että palkkaharmonisointi on osa muutoskustannuksia, jotka tapahtuvat pitkän ajan kuluessa.

– Se on yksi kuluerä, joka on huomioitava muutoskustannuksissa. Kolmen miljardin kulujen vähennys 10 miljardin tasosta tehdään myös pitkällä aikavälillä. Se antaa aikaa kehitystoimenpiteille, Nerg kertoo Uudelle Suomelle sähköpostitse.

Palkkaharmonisoinnin suuruus ratkaistaan Nergin mukaan sopimusneuvotteluissa. Kyse on siis työ- ja virkaehtosopimuksista sekä palkkausjärjestelmistä.

– Toinen [vaihtoehto] on lakitie, mutta se ei ole nyt pöydällä.

Kunta-alan työnantajajärjestö Kuntatyönantajat arvioi pari vuotta sitten, että sote-uudistuksessa siirtyvän henkilöstön kaikkiaan yli 200 000 työntekijää palkkakustannukset voivat nousta yhteensä jopa yli 700 miljoonalla eurolla. Tuoreemman arvion mukaan maakuntakonserneille voi tulla maksettavaksi huomattavasti korkeampi summa palkkojen harmonisoinnista.

KT:n kustannusarvion nousun syynä on erään kuntayhtymän menettelyyn liittynyt työtuomioistuimen maaliskuinen ratkaisu. Sen mukaanuuden työnantajan palvelukseen siirtyneiden työntekijöiden palkkaerot on poistettava kohtuullisessa ajassa nostamalla alempia palkkoja. KT:n mukaan palkkaharmonisoinnin korkeampien kustannusten riski kasvaa, jos ratkaisun mukaista periaatetta sovelletaan myös sote-uudistuksessa.

KT toivoo asiaan ratkaisua lainsäädännön kautta esimerkiksi niin, että sote-uudistuksen voimaanpanolakiin tehdään erillismääräys palkkaharmonisoinnin sopivasta tasosta. Nergin mukaan lakitietä ei kuitenkaan tällä hetkellä harkita.

Siedettävää kustannustasoa ei Nergin mukaan pysty vielä arvioimaan, koska summa muotoutuu neuvotteluissa.

– Ja ensin pitää pystyä määrittämään siirtyvät henkilöt maakunnittain. Tätä ei voida tehdä ennen lakien voimaantuloa, Nerg sanoo.

LUE MYÖS: Jättisiirtymä etenee: 220 000 suomalaisen työnantaja vaihtuu soten varjossa