Helsingin kaupunginmuseon johtokunnan puheenjohtaja, paikallispoliitikko Ville Ylikahri (vihr.) uskoo, että pääkaupunkiin mahtuisi lisääkin museoita.

Ylikahri arvioi Puheenvuoron blogissaan, että Suomella olisi ihmisiä kiinnostavia tarinoita kerrottavanaan.

– Tove Jansson ja muumit, Tom of Finland, suomalainen design… Näistä elementeistä voisi löytyä konsepti, johon saisi mukaan yksityistäkin rahaa. Eteläsatama olisi myös hyvin luonteva paikka uudelle museorakennukselle, Ylikahri kirjoittaa.

Ylikahrin mukaan museot pitää rakentaa helsinkiläisille, ”turistit seuraavat kyllä perässä, mikäli museo on kiinnostava”. Tällä hän selittää myös Guggenheim-hankkeen kaatumista.

– Guggenheim-projektin suurin ongelma olikin siinä, että helsinkiläiset eivät kokeneet sitä omakseen. Vaikka museoon saatiin yksityistä rahaa, ei kaupunkilaisten enemmistö halunnut antaa museolle julkista rahoitusta eikä tonttia kaupungin paraatipaikalta, kun valtio ei lähtenyt projektiin mukaan. Asia lienee nyt vuosien veivaamisen jälkeen loppuunkäsitelty ja voimme siirtyä keskustelussa eteenpäin, Ylikahri kirjoittaa.

Guggenheim-keskustelun yhteydessä nostettiin esiin erilaisia vaihtoehtoja Helsingin Eteläsataman paraatipaikan täyttäjiksi – muun muassa ”valtava Muumitalo” sekä Suomen itsenäisyyden ajan museo.

Lue lisää:

”Guggenheimin tilalle valtava Muumitalo” – Soinin valtiosihteeri räväyttää

Valtuutettu: Synkkä Guggenheim-linnake Helsingin arvokkaimmalle tontille? Mieluummin Suomen itsenäisyyden ajan museo

”Guggenheim on kuollut – miten olisi Slush-museo?”