Britannian työministeri Amber Rudd ilmoitti myöhään lauantai-iltana jättävänsä Boris Johnsonin hallituksen ja konservatiivien parlamenttiryhmän. Hän syyttää Johnsonia ”poliittisesta vandalismista”.

Erokirjeessään työ- ja eläkeministerin tehtäviä hoitanut Amber Rudd ilmaisi tyytymättömyytensä pääministeri Boris Johnsonin brexit-linjaan, jonka päätarkoitus ei näytä olevan uuden sopimuksen saavuttaminen EU:n kanssa.

”Hallitus käyttää paljon energiaa sopimuksettoman brexitin valmisteluun, mutta en ole nähnyt saman tason tehokkuutta pistettävän keskusteluihimme Euroopan unionin kanssa, joka on pyytänyt meitä esittämään vaihtoehtojärjestelyjä Irlannin rajatakuille”, Rudd kirjoittaa.

Hän on myös tyrmistynyt siitä, että Johnson erotti konservatiivien parlamenttiryhmästä 21 kansanedustajaa. He tukivat opposition rinnalla järjestelyjä, jotka mahdollistivat lakiesityksen sopimuksetonta brexitiä vastaan. Rudd kuvaa tapahtumia loukkaukseksi kohtuullisuutta ja demokratiaa vastaan.

”Tämä lyhytnäköinen kollegoideni poistaminen on vienyt puolueesta laajakatseiset ja omistautuneet konservatiivikansanedustajat, enkä voi tukea tällaista poliittista vandalismia”, hän toteaa.

Ruddin lähtö hallituksesta ei ole täysin yllättävää, sillä hän tuki kansanäänestyksessä EU:ssa pysymistä. Theresa Mayn erottua puoluejohtajan paikalta Rudd toimi ryhmässä, joka yritti estää sopimuksetonta brexitiä tukevan ehdokkaan valinnan.

Johnsonin valinnan jälkeen Rudd sai jatkaa työministerinä, vaikka lähes kaikki vanhan hallituksen EU-myönteisyyttä osoittaneet ja muita ehdokkaita tukeneet ministerit puhdistettiin.

Rudd valittiin Mayn hallitukseen kesällä 2016 ensin sisäministeriksi, mutta hän joutui lähtemään siirtolaisuusasioihin liittyneen kohun vuoksi. Hän palasi reilun puolen vuoden tauon jälkeen viime marraskuussa työministeriksi. Hän tuki Mayn johdolla neuvoteltua erosopimusta kaikissa äänestyksissä.

Torstaina hallituksesta lähti Boris Johnsonin veli Jo Johnson, ja kahtena edellisenä päivän pääministeri kohtasi ongelmia parlamentissa. Hän hävisi äänestykset, jotka liittyivät opposition ajamaan, sopimuksetonta EU-eroa torjuvaan lakiin. Laki velvoittaa pyytämään EU:lta jatkoaikaa brexitiin 19. lokakuuta, jos sitä ennen ei ole päästy sopuun uudesta erosopimusluonnoksesta.

Lue myös: Uusi takaisku Boris Johnsonille: Jo-veli jättää hallituksen

Lakiesitys hyväksyttiin alahuoneessa ja perjantaina se läpäisi ylähuoneen käsittelyn. Maanantaina laki saa muodollisen kuningatar Elisabetin hyväksynnän ja astuu voimaan. Johnson on toistanut, ettei hän missään tapauksessa pyydä lykkäystä.

Maanantaina Johnson on aikonut tuoda uudelleen parlamenttiin keskiviikkona hylätyn esityksen ennenaikaisten vaalien pitämisestä 15. lokakuuta. Työväenpuolue ja pienemmät oppositiopuolueet ovat ilmoittaneet, etteivät ne tue vaaleja vielä. Ne haluavat ensin taata, ettei maa eroa EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Lue lisää:

Antti Rinteen brexit-viesti leviää nyt maailmalla

Boris Johnsonin tilanne pahentuu – BBC: Brexit-laki menossa nopeasti läpi

”Valtava brexit-isku” – Britannian hallitus menetti enemmistönsä: Mitä nyt tapahtuu?