Maaliskuun lopulla käynnistynyt Aito avioliitto -kansalaisaloitekampanja on kerännyt jo yli 40 000 allekirjoitusta.

Kampanjaa organisoivan yhdistyksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Rahkonen laskeskelee, että jos nykyinen allekirjoittamistahti jatkuu, avioliittoaloite saa eduskunnan vaatimat 50 000 nimeä kokoon ennen keräysajan päättymistä syyskuussa.

– Se 50 000 tulee varmasti jo viikon tai kahden aikana täyteen. Mutta se on meille välitavoite. 200 000 allekirjoitusta edelleen toivomme, Rahkonen kertoo Uudelle Suomelle.

– Toivoimme, että tämä olisi lähtenyt hieman nopeammin liikkeelle.

Selvästi vauhdikkaampi alku olikin kaksi vuotta sitten järjestetyllä Tahdon-kansalaisaloitekampanjalla sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta. Se keräsi ensimmäisen kahden viikon aikana yli 142 000 allekirjoitusta. Aito avioliitto -kampanjan saldo ensimmäisen kahden viikon jälkeen oli vaatimattomampi, runsaat 8 000 allekirjoitusta.

Rahkonen huomauttaa, että kampanjoilla oli selvästi erilaiset lähtökohdat. Hän uskoo, että erityisesti kaupunkilaisnuorten Facebook- ja muissa sosiaalisen median ryhmissä oltiin hyvin valmiina ja vastaanottavaisia, kun Tahdon-kampanja alkoi.

– Muun muassa Pekka Haaviston (vihr.) presidentinvaalikampanja oli juuri vuosi sitten ollut hyvin aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja samat ryhmät olivat jo valmiina kun kampanja alkoi, Rahkonen vertaa.

Samalla hän huomauttaa, että media on kohdellut kampanjoita eri tavalla.

– Silloin kun Tahdon-kampanja julkaistiin, niin ensimmäisinä päivinä olivat aamu-tv:t ja kaikki täynnä tätä asiaa. Median taholta markkinoitiin ilmaiseksi tätä kampanjaa todella voimakkaasti. Vastaavaa ilmaista kampanjaa kansalaisaloitteen puolesta ei Suomessa ole nähty, arvioi Rahkonen.

– Meillä on toiveena, että jos saisimme tasapuolisesti vielä julkisuutta, niin saisimme oikean loppukirijytkyn.

Rahkonen kertoo, että heidän uskoaan asiaan on vahvistanut myös Aito avioliitto -yhdistyksen teettämä kyselytutkimus. Siitä selviää, että hieman suurempi osa suomalaisista kannattaa avioliiton pitämistä miehen ja naisen välisenä (46 prosenttia) kuin avioliiton muuttamista sukupuolineutraaliksi (40 prosenttia).

Selvästi suurempi osuus suomalaisista pitää kyselytutkimuksen mukaan miehen ja naisen muodostamaa perhettä parempana adoptiolapselle (62 prosenttia) kuin samaa sukupuolta olevien perhekunnat tai yksinhuoltajat.

– Se on ollut meitä koko ajan rohkaisemassa.