Sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksyminen oli kristillisdemokraateille karvas pettymys tällä vaalikaudella. Siksi puolue tekee näissä vaaleissa – ja niiden ulkopuolellakin – kaikkensa, että laki saataisiin vielä kumottua ennen kuin sen on määrä astua voimaan keväällä 2017.

– Kyllä tämä joka tapauksessa on sillä tavalla tärkeä kysymys, että olimmepa sitten hallituksessa taikka oppositiossa eduskunnassa, niin tehdään työtä sen eteen, että avioliitto säilyisi naisen ja miehen välisenä, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen.

Uuden Suomen haastattelussa Räsänen kertoo, että uhkaus lähteä hallituksesta niin sanotun perhepaketin yhteydessä oli todellinen ja peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) aiheuttama.

Perhepolitiikka on näissäkin vaaleissa puolueen kärkiteema. Vaaliohjelmassa sitä on täsmennetty muun muassa niin, että avioliitto halutaan säilyttää miehen ja naisen välisenä. Vaali- ja eduskuntatyön lisäksi kristillisdemokraatit tukevat muutaman viikon kuluttua alkavaa Aito avioliitto -kansalaisaloitekampanjaa. Se tähtää sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamiseen.

– Ei tämä ole mikään KD:n kampanja, mutta kyllä me sitä tuemme, Räsänen täsmentää.

– Minua pyydettiin sinne avajaistilaisuuteen puhumaan, mutta en aikataulusyistä pääse, kun olen kampanjoimassa Keski-Suomessa, hän lisää.

Avioliittolain muuttamiseen tähdätään myös tulevalla vaalikaudella poliittisessa työssä. Jos puolue kutsutaan hallitusneuvotteluihin, asia nostetaan esiin. Silti puolue ei halua sulkea itseään ulos hallitustyöstä vaatimalla, että lain kumoaminen on ehdottomasti saatava tulevaan ohjelmaan.

– Kyllä me varmasti tosi tarkasti katsoisimme, minkälaiset kirjaukset hallitusohjelmaan tulee. Ja ilman muuta tämä olisi asia, minkä me ottaisimme hallitusneuvotteluissa esiin.

– Mutta eihän meillä nytkään ollut kirjausta tästä hallitusohjelmasta. Kyllä me osaamme neuvotella, Räsänen vinkkaa.

Edellisissä hallitusneuvotteluissa Räsänen myös neuvotteli itselleen oikeuden saada valmistella niin sanottua perhepakettia, jossa oli tarkoitus puuttua kristillisdemokraateille tärkeään kotihoidon tukeen.

– Käytännössä se ei sitten toiminut se systeemi, Räsänen toteaa.

Puolueella oli omia ajatuksia ja edellytyksiä siitä, miten laki olisi saatu sellaiseen muotoon, että puolue olisi voinut sen ”jotenkin siedettävästi” hyväksyä. Kristillisdemokraattien ehdotuksia ei kuitenkaan koskaan kuultu.

– Se oli (peruspalvelu-)ministeri (Susanna) Huovinen. Asiat tapahtuivat niin, että sosiaali- ja terveysministeriöstä tuli valmis lakiesitys, enkä minä ollut edes minkäänlaisia luonnoksia siitä nähnyt. Siinä kävi niin, Räsänen sanoo.

Tulevissa eduskuntavaaleissa kristillisdemokraatit tavoittelevat kahta lisäpaikkaa eli yhteensä kahdeksaa kansanedustajaa. Räsänen povaa, että uudesta Savo-Karjalan vaalipiiristä puolue voi kaapata jopa kaksi kansanedustajaa Sari Essayahin johdolla.